Bloggkrönikan 2013

Ja, bloggmässigt har väl 2013 varit en svagt år från min sida - men några inlägg har jag producerat ändå. Trots det har det hänt stora saker. Livsviktiga saker. Jag har flyttat in i mitt hus, blivit moster och skaffat katt. Bara det.

Så, vi gör det här nu då!

 Januari!
Här fanns inte mycket tid för bloggen. Datum för flytten till huset närmade sig och det var mycket att göra på huset. På samma gång körde jag hårt igång med styrketräningen. Tre morgnar varje vecka var jag på gymmet (morgnar krockade inte med renovering). Motivationen hög och my God vilken karaktär jag hade.
Februari! Vi hade flyttat in i huset och inledde med att vara kattvakter åt grannkissorna Winston och Mulle. Hade även pappa på besök och vips så var golvlisterna på plats.  Jag lade på  80 kilo i marklyft och kände mig som en kung. Skottade snö så min axel nästan gick ur led.
Träningsvågen var ännu hög och jag klarade av min första chin. EPIC moment. Här en bild från källargymmet - där man inte kan komma högre än såhär eftersom man slår huvudet i taket.






Mars!
Viktig månad. Det här hände:

Moa virade mig runt lillfingret och där tänkte jag stanna.

Annat som bloggades om var Jane som fick sitt svart bälte i American style nunchaku:

April!

Vi körde igång hälsoåret på jobbet med fystester på Medimar. Började också löpträna lite - det var ju vår ändå. Tränade bänkpress första gången på ett halvår och kunde konstatera att jag blivit mycket starkare. Eller så hade pannbenet växt efter vårens styrketräning.
Hade påskbesök  från Vasa:






Maj! Hade en liten motivationssvacka i träningen, men den gick om. Jag gjorde de omtalade bananplättarna...

I maj påbörjade jag även en squat-challange, men slutade efter en tid pga att jag var uttråkad (och det var lite jobbigt). Vi hade även säsongsavslutning med taekwondoklubben:

Juni! Åkte på personalresa med gymmet och vi fick testa på poledancing på Dancing Queen studio. Riktigt skojigt att göra svåra tricks.  Jag sprang ännu mera och på fritiden grävde jag grus i trädgården. Det var mycket grävande i juni - men resultatet blev ok!
Vi var också och såg Samsam som just blivit född. Men här visste vi ännu inte att hon skulle bli vår.

Juli! Inledde semestern med ett taekwondoläger, Varmt och soligt var det. Vi jobbade på utsidan med huset. Målade fasaden och kylde ner oss i poolen på eftermiddagen. Det var soligt på Åland i juli. Gick även poledancingkurs på gymmet. Kokade min första egna fläderblomssaft.


Det blev också en tripp till Hirvlax. Moas dop och en helg med det mest perfekta vädret.

Augusti!
Ett till träningsläger med taekwondoklubben. Med besök från Vasa och  festligheter efteråt.



Vi hämtade SamSam. Vårt lilla gullegryn.

Sen körde jag igång hårt med träningen också eftersom jag var lite rädd för utmaningarna i september. Som lidingöloppet och Super saturday.





September!

Vackra september. Indiansommaren var här. Vi hade varma kvällar ute i trädgården, jag och Grevfen sprang flera gånger på spånbanan, vi beställde matkasse och så var det förstås Super Saturday och Lidingöloppet. En händelserik månad!


Oktober! Instruktörsutbildning i taekwondo nivå 3 drog igång på bästa sätt. Fick träffa Mårten Nylen och hade en sittning i 2 h med honom där vi (mest han) pratade om mål och motivation. Ett av de ögonblick som gjorde 2013 lite bättre.

Hade min fina bror Anton och hans Anna på ett kort men bra besök. Vi invigde glasverandan som vi äntligen fått städat upp och inrett. Mitt nya favoritrum!

November!
Vi träffade Jörgen Kruth i Stockholm och pratade med honom kring mål. Fick en fin inblick i hur han kommit så långt i sin kampsportskarriär och vad man måste offra för att komma dit.

Team Skeletor körde igång utmaningen 15 med Paolo. Vi gick ut hårt och sen ökade vi. Det räckte till en tredje plats där det var över 40 lag som deltog.

December!

Årets sista månad var absolut inte årets bästa bloggmånad. Men vi var igen till Stockholm och träffade en kampsportskaraktär. Lotta Kronåker. Också ett väldigt intressant möte och en beundransvärd person.
Ja, en bloggkrönika som avspeglar ett år där inläggen blivit mindre än vad jag vill. Något jag ska försöka åtgärda till nästa år. För jag älskar den här bloggen - den är full av minnen och jag måste ju komma ihåg att lägga in nya.

Nu blickar vi framåt!

Gott Nytt År marklars! Gör år 2014 det år du lär dig nya saker varje dag!


Träningsåret 2013

Ja'a , 2013 har varit ett riktigt bra träningsår. Saker jag kommit fram till:

Jag tycker jag själv har blivit modigare och starkare. Jag har raderat stämpeln jag haft på mig själv att jag inte klarar av akrobatiska saker och lärt mig stå på huvudet och faktiskt kommit fram till att allt är möjligt!



























































Jag har sprungit mera än jag gjort på länge. Det kan vara riktigt roligt att springa kom jag fram till. 2012 sprang jag knappt alls!

Jag har varit stark och lärt mig göra chins - det är banne mig en bedrift jag är sjukt nöjd över. Det tog någon månad - men nu klarar jag till och med flera på raken en bra dag!

Jag har blivit mycket starkare i bänkpress, jag gjorde bra framsteg i marklyft i våras (fast där måste vi väl börja om nu igen) och det här är året jag faktiskt lärde mig hur man lyfter tungt - på riktigt.

Jag har blivit bättre på hoppsparkar - men där är jag långtifrån nöjd ännu.




























Jag kan stå i planche. Inte länge eller snyggt- men jag kan.


  Jag har (sen 2006) dokumenterat all min träning på funbeat.se och så här summeras mitt 2013:
Totalt tid:15824 min / 10d 23:43:45
Total sträcka:147,05 km
Antal träningspass:328
Antal dagar med träning:228 (62,5% av 365 dagar)
Snitt sträcka per vecka: 2,82 km (baserat på ca 52,1 passerade veckor)
Snitthastighet:9,52 km/h
6:18 min/km
Annan kuriosa:
Antal Bodycombatpass: 52
Antal taekwondoträningar. 75
Antal pass styrketräning: 65


Tänk att jag bara tränade 62,5% av dagarna ändå. Det finns potential för en ökning alltså. hehe. Snitthastigheten är ganska bra. Jag har sprungit ganska lite - men snabbt!

Det jag ska ändra på till nästa år är snittsträckan. Den ska jag försöka öka. Jag ska springa lite längre och lite oftare har jag tänkt.

Jag mår bra - men jag är lite sjuk. Och lite om inställning till mycket träning



Bild från helgens sjukstuga: jag, världens bästa pappa och Nissi (kissen som sov i min famn konstant).

Jag är fortfarande sjuk. Hade riktigt ont i halsen ännu igår och kände mig sliten. Idag är första dagen sen i torsdags som min hals varit ok och jag har känt mig relativt ok. Orkade mig på jobb också. Träning däremot är det inte frågan om.

Och på tal om att vara sjuk... jag kan ännu en gång konstatera att jag har en frisk inställning till min träning. Jag har knappt orkat tänka i banor att jag måste röra på mig och det har varit helt ok. Jag vet att jag träna sen när jag blir frisk. Jag är inte rädd att tappa formen eller får dåligt samvete för att jag ligger på soffan.  Idag är faktiskt första dagen jag känner längtan att börja träna igen.

Jag läste Maddes inlägg på hennes sida fitnesscoachen.com "vi som inte är sjuka" som handlar om vi som tränar för att vi tycker det är roligt och ändå känner att vi ibland måste försvara oss för att vi skulle vara sjuka eller vara besatta. Bra skrivet inlägg och igenkänningsfaktorn finns här åtminstone. Jag känner att jag har full koll, jag tycker det är roligt att träna -jobbar ständigt med att ha så bra självbild som möjligt och samtidigt ha balans och njuta av livet. Samtidigt kan jag känna att jag ibland medvetet tonar ner det för att överbevisa på något sätt att jag inte är besatt. Att jag har en helt "sund" inställning till det hela. Det kanske är i onödan - det är kanske jag som överanalyserar läget eller har läst för många osakliga kritiska åsikter om träning. En annan orsak är att jag inte vill trycka ner mitt intresse i nån annans hals. Jag vill inte vara nån predikant - även om jag vet att de flesta människor mår bra av träning och motion. Jag vet också att man måste komma fram till det själv.

Hursomhelst, jag tycker att Maddes avslut på sitt inlägg är bra:

Jag önskar att vi som faktiskt mår bra, som tränar jättemycket men ändå har distans till det och aldrig har kompenserat för en chokladbit med ett extra träningspass eller bytt ut lunchen mot en proteindrink, som gärna tar ett glas vin på fredag kväll eller en hamburgare i goda vänners lag utan att fundera på kalorimängden, att vi ska få vara som vi är. Älska det vi gör men må bra ändå. För vi gör faktiskt det! Vi är okej. Jag lovar.

fitnesscoachen.com 

Julstatus

Ligger i soffan hos mamma och pappa och återhämtar mig efter en shoppingdag i Jakobstad.  Det blev ju inte den jul vi planerat i år. Kräksjukan kom som en julklapp redan på julafton. Jag insjuknade på juldagen. Jag minns inte att jag haft kräksjuka sen jag var liten, men det var så obehagligt som jag mindes. Suck. 
Nu har allt gått över till förkylning och sjuk hals. Är ynkligast i världen. 

Alla jag velat träffa under tiden jag är uppe på Österbottenbesök måste jag vänta med till nästa gång. Så vad det med det. Skitjul!

God Jul!



Vi minns ju Jean-Claude van Dammes fina volvo-reklam? Nå, Chuck Norris kontrar och önskar samtidigt God Jul.  :)

mental styrka

Vill länka till den här utmärkta listan som var publicerad på Stay Fit eller traningsbloggen.shapemeup.se. Känner du att du behöver jobba lite på din mentala styrka eller kolla upp om du känner igen dig så klicka in och läs!

Mental Styrka.

Jag tycker varje punkt på listan är bra - men här är några favoriter. Det här är alltså hur mentalt starka personer tänker och tycker. Bara att apa av om du inte redan lever så här:

1 . De slösar inte tid på att tycka synd om sig själva
Mentalt starka människor sitter inte och tycker synd om sig själva på grund av omständigheter eller hur andra har behandlat dem. Istället tar de ansvar för sin roll i livet och förstår att livet är inte alltid är lätt eller rättvist.


2 . De ger inte bort sin makt
De vill inte låta andra styra dem, och de ger inte någon annan makt över dem. De behöver inte säga saker som: ”Min chef får mig att må dåligt” eftersom de förstår att de har kontroll över sina egna känslor och de kan själva välja hur de reagerar.


5 . De oroar sig inte över att vara alla till lags
Mentalt starka människor inser att de inte kan göra alla nöjda hela tiden. De är inte rädda för att säga nej eller säga ifrån när det behövs. De strävar efter att vara vänliga och rättvisa, men kan hantera människor som blir upprörda om de inte gör som andra vill.


12 . De känner inte att världen är skyldig dem något
Mentalt starka människor känner inte att de har rätt till saker i livet. De var inte födda med mentaliteten att andra ska ta hand om dem eller att världen är skyldig dem något. Istället ser de möjligheter som bygger på egna meriter.

Den traditionella julgodiskvällen



...hos andra Jenny hände förstås även i år. Fast den här gången i hennes nya hus! En kväll vi som bara får sätta oss ner och äta uppskattar mycket.  Jag kan inte beskriva alla sorter här med det var alltfrån turkiskpeppar-vitchoklad-citron-fudge till nougat-grejer och bounty-liknande bollar. Otroligt gott! Tack ännu en gång bästa Jenny!

Framsteg i bänkpress

Jag och ett gäng från jobbet har ju haft måndagsmöten vid bänkpressen i höst. Vi hade bokat in ett träningstillfälle som vi kallade "tävling" men vi hade ju olika utgångslägen alla och sen den lilla detaljen att jag är tjej och de tre stora karlar då. De kör första uppvärmningssetet med min målvikt. Meen, vi hade alla lagt upp mål som vi tänkte testa på. Jag visste att jag lade upp ett lite för högt mål - men man måste ju satsa lite va? 60 kg peppade jag mig på att testa. Jag hade ju klarat 55 så tänkte att har jag en bra dag så finns det en chans.

Så bra dag var det inte då. Efter två försök fick jag kasta in handduken.  Däremot fick jag till en liten förbättring i personbästa ändå. Jag klarade ett relativt godkänt lyft på 57,5 kg. Förra gången jag testade den vikten orkade jag inte alls. Igår kom jag inte riktigt hela vägen ner utan vände ungefär halvvägs - men jag fick upp vikten tillbaks dit den skulle. Så nästan.

Antecknar alltså mitt första träningsmål för 2014. 60 kg ska upp! Sen kanske jag skulle fokusera på annat än bänkpress också - men det måste jag fundera mera på.

Började den här dagen med ett pass Bodycombat annars! Teamade upp med Kicki och vi körde mixpass blandat med gamla favoriter, från nya relasen och sen höstens release. Skitkul! Älskar gänget på Avancia - blir aldrig ett tråkigt pass!

Annat på tapeten är att vi håller på bygger ett stort klätterträd åt katten. Ni kommer att få se bild sen när det är klart. Samsam tackar genom att tugga av alla våra små sladdar här hemma. Jag fick säga hejdå åt min kamerasladd imorse. Suck! Hon har även avverkat laddarsladd till min iPhone och Kims iPad. Tur att hon är så gullig så jag inte kan vara arg på henne. hehe!

Så eftersom jag inte får över mina bilder från kameran just nu får bjuder jag på en bild som Tessi lade upp på sin facebook-sida här i veckan. Fotot taget i somras!





Hälsoåret och kostrådgivningen


För nån vecka sen var jag till Medimar och hade ett möte med en kostrådigivare. Det är en förmån vi får i projekt Hälsoåret som ordnas på mitt jobb.
Före mötet skulle man ha gjort dagbok på mat-och vätskeintag på en dag. Sen fick jag även uppskatta hur mycket "fredagsmys" iform av alkohol, godis, chips och läsk det blir per vecka.

Jag äter ganska "by the book". Regelbundna måltider och mellanmål utspridda över dagen - men för att jag skulle få något med mig så fick jag några tips på vägen. Sånt som jag egentligen borde ha fattat själv - men ibland måste nån annan berätta det åt en helt enkelt. Hur lätt det än är.

Första rådet var att jag skulle försöka äta mera energi i början på dagen. Min frukost kunde vara lite matigare och ett mellamål på förmiddagen skulle också vara bra. För jag åt ganska mycket kvällstid. Istället skulle jag nu tänka att jag fyller på med energi före och inte efter träningen. Det är det här jag menar med - hur har jag inte räknat ut det här själv? Jag tog iallafall till mig det och äter mycket mer tidigare på dagen nu - och är inte lika hungrig kvällstid längre.

Andra rådet var att jag skulle minska lite i mjölkprodukter. Jag är en person som skulle helt uteslutande kunna leva på yoghurt och andra mjölkprodukter. Det är så gott! Men jag höll med att det var lite ensidigt och livsmedelsverkets rekommendation på ½ liter per dag överskred jag redan före lunch. Istället kunde jag äta mera ägg och fullkornsbröd. Något jag också har försökt ändra på.

Jag fick också ett förslag på hur den perfekta matdagen skulle se ut. Som en liten mall. Sen var det inte så mycket mer. Jag kunde gott fortsätta med det lilla fredagsmys jag hade eftersom jag tränade flitigt. Bra så!

Det blir även en kvällsmacka nuförtiden. Istället för att bara skopa in kvällskvargen.








540 kick

Vi har haft ett projekt i höst - taekwondoklubben. Vi har övat och övat nästan varje träning på en 540  kick. Alltså hoppa och samtidigt snurra 540 grader och avslutningsvis sparka då.
Vi satte målet på att vi skulle fixa det till jul - men efter resultatet på dagens träning får vi nog förlänga deadline lite.



Jag är lite frustrerad eftersom jag känner att jag förstår den ganska bra - men det finns en rädsla där. Snurra och hoppa samtidigt kan vara så skrämmande. Man känner ingen kontroll när man inte har fäste någonstans.
Jag tänker ta det här till en ny nivå nu för jag börjar känna mig otålig. Jag ska klara den! Och sen ska jag vara så bra på den så att jag till sist glömmer bort hur jag ens hade svårt att lära mig den överhuvudtaget. Samma historia som det varit med andra sparkar jag aldrig trodde jag skulle klara av.

Återkommer när jag har fixat den. Nån som vill utmana så är här en jättebra tutorial:

Nike Pro Nomadic night


Drömmen! Hur fina är inte dom här? Finns på nike.com.

Ett möte med Lotta Kronåker





Vi fortsätter på vår instruktörsutbildning där det ännu är möten med personer som är proffs på målbilder och att fullfölja mål. Vi har träffat Mårten Nylen, Jörgen Kruth och nu var det dags för en EM-guldmästare i karate: Lotta Kronåker!

Vi åkte till Stockholm i söndags och mötte upp Lotta på Berns. Där satt vi två timmar och pratade om hur hon tog sig till EM-guldet (2005). Vi pratade också mycket om hur mycket nytta hon haft av sin karatebakgrund i sitt jobb som säkerhetsvakt och hur man som kvinna anpassar sig till både fullkontakt-karate och säkerhetsvaktsyrket.

Det som är gemensamt med alla vi träffat hittills är att alla pratat om att vilja. Lotta var också noggrann att påpeka det. Utan vilja kommer man ingenstans. Har man ett mål måste man känna själv att man vill nå det. Det går inte att lyssna på att nån vän, tränare eller annan person säger åt en att det här ska vi uppnå om man inte själv känner att det är det man vill.

Ska jag summera mötet med Lotta i en enda fras så är det meningen "Träning ska vara roligt". Lotta sa att hon skulle aldrig ha tränat karate på elitnivå om hon inte samtidigt tyckt att det var roligt och att hon ville göra det.  Att hitta den träningsform man tycker är roligt är nyckeln!

Lotta Kronåker är hur som helst riktigt bad ass! Inget gnäll och vill hon något så är det inget som stoppar henne. Inte ens när hon har en dykarresa inbokad och hon bryter nyckelbenet just före avresan. Varför haka upp sig på hinder?

  Det var ett roligt möte! Jag tackar och önskar Lotta en fin fortsättning!

15 med Paolo är slut - nu väntar vi in Nike Blast!

I söndags avslutade vi den 5 veckor långa utmaning jag och ett gäng från Mariehamns taekwondoklubb gått med i. 15 med Paolo - en lagutmaning där träningen långt går ut på att göra cirkelträning som är plockat ur Paolos bok "träningsbibeln". 15 minuters pass med övningar med kroppsvikt.
 Som det ser ut nu så slutar vårt lag "Skeletor" på tredje plats av 47 lag. Man har ännu chans att rapportera in tid imorgon så då är tävlingen officiellt avslutad.  230 poäng i medeltal per medlem stannade vi på åtminstone.  Inte så dåligt alltså! Vi har legat först och andra plats ganska ofta - men blev omsprungna sista veckan. Vi är nog ganska nöjda - även om det var nära så man kunde ju faktiskt ha haft möjlighet till "guldet".
Jag hamnade på 12:e plats på individtoppen.

I det stora hela har det gått bra. I slutet på vecka 3 kände jag mig lite sliten och trodde jag skulle åka på en förkylning, men med lite taktiskt tänk och lite lugnare dagar så fixade det sig! Nu efter sista veckan kändes allt ok och jag känner mig pigg och stark.

Konceptet på utmaningen har varit riktigt bra tycker jag. Enkelt uppbyggt och väldigt motiverande när det har varit tävling. Att samla poäng är roligt! Att man utmanats med en veckoutmaning varje vecka har också varit spännande och sen veckotestet där man kunde tävla mot sig själv varje vecka. Fenomenalt!
Det jag kanske kunde ge som förbättringsförslag är att vilodagarna faktiskt skulle vara vilodagar. Åtminstone en dag i veckan borde det inte vara möjligt att registrera egen träning överhuvudtaget. För vinnarskallen vilar inte när det står poäng på spel!


Grejer jag testat och fått svart på vitt under dessa 5 veckor:

Jag orkar stå i planka 220 sekunder.
Jag orkar göra 140 bänkdips på raken.
Jag klarar 64 burpees i sträck.
Jag orkar stå i jägarvila 245 sekunder.
Jag klarar 120 situps i sträck.

Veckotestet som bestod av en cirkel i 15 minuter av 10 armpressar från knäna, 10 situps och 15 knäböj så klarade jag 19 varv av första veckan och sista veckan kammade jag hem 25 varv.

Sen är största lärdomen: träning behöver inte vara svårt eller dyrt. Det är enkelt och det enda du behöver är en vilja. Du behöver nästan inte tid heller för 15 minuter är ingenting! Utrymmet kan vara ditt gym eller ditt vardagsrum eller var som helst.






Sen då! Nike Blast! Trendträning på hög nivå. Anmälningen öppnade igår och jag anmälde mig direkt. Svårt bara att välja klasser och föreläsningar - det finns ju så sjukt mycket bra!  För min del blir det lite kampsportsklasser, en handstående workshop, Bodycombat (förstås), lite rörlighet, olymiska lyft, ViPR och kettlebellsträning och föreläsning med Tanja Djelevic : how to be a unicorn! Hur lockande låter inte det?

Konstaterade att det i år är mycket rörlighet (Foamroller är poppis, handstående-trenden finns inte bara på instagram, yoga i mängder), kampsportsklasser är många i år igen (roligt roligt roligt) och sen verkar många klasser innehålla mycket träning med kroppsvikt.

Förutom att det är det mest inspirerande man kan delta i så får man ju även nya Nike free-dojjor! Det är bra - mitt lager av träningsskor är under all kritik.

Är du anmäld? isåfall till vilka klasser? *nyfiken*

man hinner ju knappt med


Jag kan ju  deklarera här också att jag inte har flygit bort efter gårdagens storm. Däremot är jag lite besviken att den här holmen inte kunde lossna och flyta söderut.

Måndagar alltså. De springer iväg fortare än jag hinner säga rundspark! Med grundkurs i taekwondo + vanlig träning så är kvällen full helt enkelt. Obs! Jag klagar inte - blir fullständigt lycklig varje gång jag får umgås med Mariehamns taekwondoklubbs medlemmar. Nya som gamla.

Jag höll i kvällens träning (inte grundkursen) och jag drog gänget riktigt fucked! Det är ett uttryck vi använder efter att en av medlemmarna myntat det inför en tung träning. Istället för att använda uttrycket för en ordentlig fylla kan man ju använda det på en riktigt tung träning istället. Tror den mentala urladdningen är väldigt lika i båda fallen - men kroppen mår betydligt bättre av det första då förstås.

Annat som är på tapeten: vi renoverar vidare och sen är det sista veckan på Paolos utmaning "15 med Paolo". Ska köra hårt den här veckan och sen nästa vecka blir det vila i större mått skulle jag tro. Om jag inte åker på förkylning före det.  Team Skeletor ligger bra till. Tyvärr fick inte jag ihopskrapat många poäng idag. Ibland hjälps det inte och jag får se det som en vilodag och enligt Paolo är ju  vila ett vapen! Så det är bara att orka mera imorgon istället!



Nu ska jag och katten gå och lägga oss. Kim är borta på jobbresa så vi får klara oss själva helt enkelt. Jag är illa rädd att SamSam övertygar mig om sovmorgon imorgon - hon är en sån expert på morgongos.