om killar och tjejer bytte plats på gymmet


Skön video där killar och tjejers beteende på gymmet generaliseras ordenligt.

Haha! Dör över när de två tjejerna kämpar i bänkpressen och den ena peppar och ropar åt den som lyfter "Push it! Don't be a little penis*!"  Hahaa! en kampanj ala HEN borde införas på det där uttrycket.



*istället för det mera vanliga Don't be a pussy

Succémorgon

Jag är flyttledig idag. Sovmorgon till åtta! Ska snart åka iväg till lägenheten och fortsätta städa - men först ska jag njuta av en stor kopp kaffe, frukost och lite Succémorgon.

Att inleda sin morgon i eget kök, radion på och kaffekokaren puttrar i bakgrunden. Oslagbart ögonblick...  *njutpaus*

Succémorgon e ju fruktansvärt roligt radioprogram annars. Alla borde lyssna.

knäböjen då..?



Imorse när jag kom till gymmet var benpressen upptagen ( i nästan en halv timme!) så jag fick tänka annorlunda idag. Det gör inget - variation är viktigt.

Jag har skjutit på det här med att jobba fram en bra knäböjsteknik en stund - men kände att det är väl bäst att börja på lite. Lite i gången bara. Jag fick mig en törn när Linus Johansson var till gymmet och höll utbildning för oss förra året. Då testade vi rörligheten i knäböj och jag fick ju inte precis godkänt.
Däremot kan jag fuska genom att ha en upphöjning under hälen och då går det fint.

Idag testade jag att göra som på videon - overhead squat med pinne. Sen testade jag också med lätta hantlar.  Det gick bättre än jag trott. Fast jag kände av min bröstrygg under resten av träningspasset.

Annars inga rekord idag. Gjorde utfall, enbensknäböj, raka marklyft och sen till sist när benpressen blev ledig tröttade jag ut benen där.
Jag har träningsvärk i rumpan redan.

Nu är bara resten av den här dagen kvar. Och värsta ångestuppdraget: flyttstädning av gamla lägenheten. Skjut mig.

Online


Kort meddelande start.

Jag är online. I mitt hus. Jag har dessutom ny dator! Fantastisk blogg-glädje allså..

Jag fick vara värdinna idag. Andra Jenny var på besök. Jag fixade till en god dessert som jag hittade på Fridas blogg.  Kan rekommendera starkt! Hitta receptet på helnyttig chokladdessert här!

Imorgon är det legday. Gonatt!

Kort meddelande slut.

#marklyftet


Här ovan ser ni ett litet urklipp från funbeat.se där jag har loggat min träning sen 2006.  Jag har i evigheter haft ett mål uppsatt att jag ska styrketräna 3 ggr i veckan och herre ..min... tid vad det har varit svårt att få ihop en blå linje. Det här är första gången jag har fått ihop 3 blåa veckor i sträck! På flera år.
Så det krävs tydligen stressig tillvaro med flytt och renovering för att jag ska klara av att vara så strukturerad och rutinerad så jag kommer mig till gymmet på utsatta tider.  Jag fattar ingenting.

Däremot fattar jag att jag lyfte 75 kilo i marklyft imorse! Jag kände att det var dags att testa min kapacitet. Hittills har jag varit försiktig med tanke på att jag ville ha tekniken under kontroll innan jag tog i alltför mycket. Förra veckans 60-kilos lyft kändes ändå bra så jag var modigare idag och tänkte att jag ökar med 5 kilo i gången och sen ser jag om jag skulle komma upp till 70 eller 75.
70 gick ju bra och efter lite peppning från mig själv och några djupa andetag brände vi av ett lyft på 75! Jag blev så glad så tjejerna som tränade bredvid noterade det.

Jag övervägde att göra en George Costanza och ta en "walk out on the high note". Alltså bara helt kallt lämna stången, slänga upp händerna i luften och utropa "Allright!! that's it! och gå ut. Men jag tränade vidare. Lite mindre vikter och några set marklyft till.


Nåt jag däremot har svårt att fatta är att vi flyttar i helgen. På lördag om allt går enligt plan så sover vi första natten i huset. På tal om epic moments!


Ny mjuk fyllig kvarg från Valio

Ett hett tips för protein-junkkisar! Jag fick tips igår om att Valio gjort en ny mjukare kvarg och måste testa direkt - och det var en bra nyhet konstaterade jag snabbt. Den har konsistens som turkisk yoghurt - kan det bli bättre? Smaken var också riktigt bra - inte så besk (eller hur förklarar man smaken) som den kan vara. Helt klart värd att köpa hem!

Sen noterade jag flera goda nyheter på valios sidor. Grekisk yoghurt i olika smaker, kvarg i jordgubbssmak, profeelprodukter i nya smaker.... Fina saker!

hälsningar,  mjölkprodukternas bästa vän.


Jenny - benpressen 1-0

Tänk vilken skillnad det kan vara. Förra veckan när jag var helt slut fick jag inte ens flyttat på 110 kg en gång. Idag körde jag två set på 8 repetitioner på 120 kg. Höjde först till 115 och det gick ju bra så då ökade vi ännu mer! Härligt!

Såhär såg benpress-sessionen ut:
uppvärmning 2 set på 40 kg
1 set 80 kg
1 set 100 kg
1 set 110 kg
1 set 115 kg
2 set 120 kg

Gjorde sen utfall, kettlebells thrusters och back kicks. Avslutade med axelpressar med hantlar. 10 kilos hantlar idag!
Utfallen var ingen höjdare idag. Tungt att göra efter benpressen. Försökte lägga på mycket vikt men kände att tekniken brast. Sen tog jag bort lite och körde två set till. SEN märkte jag att jag hade haft 10 kg mer på ena sidan av stången. Oj suck .Morgonträningar alltså.

Humöret är på topp efter det här passet. Jag längtar till fredagen! Då är det marklyft igen. Älsk!


Burpees is your friend

Imorse drog vi igång fysträning med taekwondoklubben igen. Vi gjorde samma sak under en period ifjol. Träffades kl 07.00 och tränade tuff cirkelträning tills klockan slog 07:30. Nu är vi igång igen! Whoop!

Det var jag och 3 andra tappra själar som dök upp idag. Usch va trötta vi var - men vi tog i för alla krafter vi hittade och höll lydigt på i 30 minuter.
Uppvärmningen var nästan jobbigast: vi sprang tabataintervaller. Att springa i 20 sekunder kan vara så jobbigt? Jag hade heelt glömt. Spurt på de sista intervallerna dessutom.

Efter att vi pustat ut från tabatan så gjorde vi en cirkel på 4 stationer. Burpees, utfallshopp, hindupressar och en dynamisk plankvariant. 2 varv av den och 30 sekunder vid varje station. 10 sekunder vila.
Cirkel 2 lite mindre puls: hinduknäböj, russian twist, ryggövning med käpp och en pilatesboll-övning.
Sen avslutade vi med att i 3 minuter göra så många varv som möjligt av 3 burpees, 10 utfall och 3 superplankor (vet inte riktiga namnet - man går ut med händerna så långt som möjligt och håller upp kroppen med bara fötterna och händerna och försöker komma så nära marken som möjligt).

Burpees. De gick inte bra idag. Men jag vet att det går att göra dom vackert och lätt (jag har sett mina duktiga deltagare på kettlebellspassen göra perfekta fina) . Jag är inte där ännu - men vi ska jobba på det. Idag måste vi oxå lägga på morgon-konstanten i ekvationen. Trött var bara förnamnet. Dessutom hade jag inte fått i mig nåt kaffe för det var slut i morse! Megametal-hardcore att göra burpees före morgonkaffet alltså!


veckan V

Kaaja tog ett allvarligt snack med mig i kommentarsfältet i förra inlägget och påpekade att jag inte blir tuff av att använda 3 kilos hantlar. Haha! Det är bra. Jag lovar och svär att det inte händer igen. Men det är ett bevis på att jag försöker vara ärlig här. Inte försköna eller förstärka något. Nu gick det lite fel i fredags och det rättar vi till den här veckan. Inga 3 kilos vikter - check!

Jag har länge upplevt dendär "nybörjarkänslan" i gymmet. Nu fyllde jag ju 31 år igår och det är för hög ålder för att va osäker tycker jag. Nu kör jag på bäst jag kan och försöker bli bättre på att våga misslyckas. Hur ska jag annars lära mig nåt?  Det går inte att leva sitt liv med att vara rädd hela tiden.
Jag läste en gång att Madonna hade sagt: Är jag rädd för något så gör jag det.  Så vill du "madonnaisera" dig så sluta mesa.

Den här veckan inleddes som vanligt med ett ryggpass. Men jag började med att öva på mina pull-ups. En stadig och säker halva klarar jag. Det kändes som att det är på väg att lossna lite till snart. Jag hoppas. Ska försöka få in lite pull-ups på onsdag och fredag också.

Annars var det latsdrag, skivstångsrodd och några kettlebellsövningar som jag tog mig igenom efter pull-upsen.  32.5 kg i skivst.rodden. Ska komma ihåg att höja nästa vecka.

Passet var lite medelmåttigt - men helt ok start på träningsveckan. Imorgon blir det en ny rutin - ett 30 minuters morgonpass med taekwondoklubben. Cirkelträning av något slag blir det antagligen. Svett och hög puls är målet. Det ska bli skönt!

Annars så är det här en väldigt betydelsefull vecka. Vi ska flytta in i vårt hus! Helt obeskrivligt - jag fattar inte att det händer.

Här är en bild från vårt blivande kök:

Revanschen


Pang Boom!
Vilket pass det var idag! Idag kändes det rätt direkt jag steg upp (även om jag höll på snoozade till mig lite). Humöret var på topp och det var först de sista 100 metrarna på cykeln på väg till gymmet som jag noterade att det nog var jävligt kallt idag. -20 tydligen. Tror det är Ålands-rekord den här vintern. Sätvärmare i cykelsadeln vore inte så dumt.

Efter uppvärmning med kettlebellssvingar och snatches så tog jag mig an marklyften direkt.Varför spara det bästa till sist? Jag är vuxen och får göra som jag vill.

Det blev 5 set av marklyften idag:

10 x 40 kg
10 x 50 kg
5   x 55 kg
5   x 60 kg !
10 x 50 kg

Så jag ökade med 5 kg sen förra veckan och nu är 60 kg det tyngsta marklyftet jag gjort. Men det gick bra, så jag ska våga mig på en ökning nästa vecka också.

Bröstpressar med hantlar blev det sen. 3 set med 12 kilo.15,12 och 10 repetitioner. Försökte mig på 14 kilo sen också men det gick inte.
Pullovers som förra veckan varvat med armpressar (med benen på bänk). 10 kilos vikt på pullovers och sen 10 armpressar mellan varje set.
Sen gjorde jag min bakläxa oxå och tränade axlar eftersom jag inte fick till det i onsdags. Axelpressar med 8 kilos vikter och sen hantellyft till sidan 3x12 med 3 kilos hantlar. Inte mycket kraft kvar i armarna nu.

Vilken toppenstart på helgen! En helg som förövringt kommer att innehålla mycket renovering och en liten födelsedag. Min!

det operfekta träningspasset.


Jag har kanske varit lite irriterande träningssugen och ivrig med mina träningspass nu i januari. För er som stör er på sånt kan jag glädja er med att igår kom första jobbiga passet.
Jag var på arbetsresa på tisdagen till Helsingfors och det kanske tog ut för mycket energi av mig - eller så har jag en förkylning på gång?
Trött var jag på onsdagmorgon, men eftersom jag hade gått och lagt mig före klockan tio kvällen före så tänkte jag att det nog bara är inbillning. Svårt att veta om det är vanlig trötthet eller nåt annat klockan 6 på morgonen.
Jag var inte taggad alltså, men jag hade inte tänkt avstå från träningen för det. Så jag hinkade in kaffet och frukosten och cyklade iväg till gymmet.
Det var inte bättre när jag kom dit. Kände mig sömnig och omotiverad. Jag värmde upp med lite kettlebellsvingar och frontböj och sen tog jag itu med benpressen. Det var ju onsdag ändå...
Värmde upp först med 40 kilo och sen glömde jag att jag var trött och tänkte att vi testar 110 kilo nu. Jag har ju klarat det tidigare. Men total fail på den! Inte en centimeter flyttade den sen.
Så jag fick erkänna mig besegrad och plockade bort vikter. Stannade på 80 kilo och tog tre set på 12 repetitioner. Och det gjorde jag med djupa suckar och en massa stånkande.
Jag övervägde att sluta efter bänkpressen, men snicksnackade lite med en kompis och sen tog jag ännu och gjorde lite utfall med kettlebells. Det var också plågsamt och jobbigt så då sa jag tack och hej. Onödigt att plåga sig ännu mer. Det kändes ändå i benen att jag gjort nåt så då var jag nöjd med det.

Sen var jag gnällig hela dagen och på eftermiddagen blev jag rödbrusig och ögonen var irriterade så jag tror jag hade lite stegring där ett tag. Tacka vet jag en sambo som känner igen ynkligheten och är extra snäll med en. Då går det ju inte att vara annat än snäll tillbaks.

Det blev lyckligt slut på dagen ändå. En middag, en målad vägg och en taekwondoträning senare så var jag på gott humör.  Slutet gott, allting gott.


hur svårt ska det va?

Efter en helg med mycket sömn, tidiga kvällar och stora framsteg med renoveringen så var humöret på topp imorse.
Fem över sju stämplade jag in på gymmet. Rygg är huvudtemat för måndagsträningarna och eftersom mitt mål är att klara av att göra chins så behövs sånt tränas på. Man blir ju bra på det man gör eller hur var det?

Jag började jobba i chinsställningen och värmde upp med hög hjälpvikt. Sen testade jag mig fram. 20 kg gick fint så jag minskade till 15 kg. Där klarade jag av 3 repetitioner så det var inte helt värdelöst. Sen minns jag faktiskt inte om jag prövade att minska ännu? Äsch.  Jag gjorde åtminstone ett par set till med flera repetitioner och mera hjälpvikt och sen lämnade jag maskinen och gick till chinsräcket och gjorde 3 negativa chins - alltså hoppade upp med hjälp av en pall och höll emot allt vad jag kunde på vägen ner. Note to self är att testa att göra en chin utan hjälpvikt först nästa gång innan jag är trött i musklerna. Tror nu inte på nå grymma resultat ännu.. det brukar inte hända NÅT när jag försöker dra upp mig. hmpf.

Sen försökte jag trötta ut ryggen efter bästa förmåga. Latsdrag och skivstångsrodd!

Jag slutade passet med att nöta dips i maskin. Här var jag starkare än jag trodde. Kände att tekniken var bättre än förra veckan. 10 kg hjälpvikt slutade jag på. Tycker jag känner av träningsvärken redan så jag tog väl i ordentligt gissar jag.


Tja, helt ok måndagmorgon kan jag väl säga. Känner mig törstig efter mera. Ska spara känslan på burk och öppna på onsdag!

Inspirationstips är norska tösen Susanne som driver bloggen supersterk.no. Ett fys-orakel är vad hon e!



the ground lift.. eller hur var det nu?

Det är så kul nu när jag har rutin på mina gym-morgnar. Vi kom hem från renoveringen rekordsent igår (halv elva) så jag kom i säng sent - men steg ändå upp klockan 6 för att kunna studsa in i gymmet klockan 7.  Jag är så nyfiken och ivrig att träna marklyft så jag är som en unge på julafton! Det är så roligt det här!

Jag inledde med bröstträning. Press med hantlar på snedbänk. Här hade jag ingen aning om min kapacitet så jag inledde med att värma upp med 4 kilo, sen höjde jag till 8 och sen 10 kilo. Körde 20 reps av varje och det gick bra. Så jag fick lämna de små silverhantlarna och söka mig till större (yes!). 12 kilo stannade jag på och det blev 3 set på 12, 10 och 8 reps. Hade som mål att göra 3x12  - men det gick inte. Bra så!
Sen fortsatte jag med pullovers.  Gjorde en variant där jag låg tvärs över en bänk med bara övre ryggen på bänken och resten av kroppen stöds bara upp med benen (bra uppvärmning inför marklyften eftersom benen och nedre ryggen får jobba). 3 set på 12 repetitioner med en 9 kilos vikt.  Varvade den här med armpressar med benen på bänken. Här klämde jag inte ur mig flera än 6 stycken eftersom bröstmusklerna började bli lite trötta nu.

Sen var det dags för marklyften. Det jag väntat på. Värmde först upp med en 24 kilos kettlebell och sen gick jag vidare till stången. Körde 2 set på 5 repetitioner med 40 kilo och sen efter lite fundering la jag på 10 kilo till och körde ett set till. Det gick också bra så jag la på ännu 5 kilo. 5 repetitioner fick jag till där också. Sen slutade jag. Jag är ödmjuk inför marklyften - vet att det kan skita sig om jag är för ivrig. Känner ännu inte att jag har full kontroll.
Det var  stor skillnad i hur övningen kändes när jag ökade till 50 kilo. Det klämde åt ordentligt i lår och rumpmusklerna och man kände att hela kroppen var involverad. Och det kändes direkt - ingen fråga om. Jag börjar fatta det här med att lyfta tungt snart. Det går upp nya ljus hela tiden.. haha!

Här är en bild som visar vilka muskler ett marklyft stimulerar. Bra grejer! Helt klart värd att satsa på. (Bildkälla)




Wednesday - leg day!


Jag har ett krig mot benpressen. Det började lite smått i höstas - men då var jag mest rädd och försiktig. En orsak var att jag gjorde utfall före så benen var ganska trötta då det var dags för bempress.
Dagen före julafton var jag och tränade i Stjärnhallens gym i Nykarleby med pappa och då hade jag ätit både lutfisk och julgröt före så jag kände att nu jävlar ska vi lassa på. Jag inledde med benpressen eftersom det var typ det enda stället i gymmet som var ledigt då just. Jag trodde hela tiden att jag hade 80 kg på och var riktigt nöjd med det. Tungt som tusan var det - men jag var mentalt stark. Det var antagligen årets sista träning så vad hade jag att förlora?
När jag plockade av vikterna sen så noterade jag att alla viktplattor vägde 25 kg och inte 20 som jag trott. haha! Hur bra var inte det? Så istället för 80 kg hade jag haft 100 kg på. Och jag orkade bra!
Det gav ju mig en ordentlig tankeställare. Vad hade jag sysslat med i höstas egentligen? Sen kunde jag inte gå på hela julhelgen förstås - men vad gjorde nu det.

Förra veckan var jag modig igen. Den här gången så startade jag med benpressen. Jag körde 2 set med 90 kg och sen testade jag om jag orkade 110 kg. 6 repetitioner fick jag till, så det gick ju bra.
Idag körde jag tre set på 10 repetitioner på 100 kg och ett sista set på 90 kg. SEN gick jag över till utfall och andra benövningar.
Benpressen ska bli min lilla utmaning en stund framöver. Känns bra att ha nåt att kriga mot.



Morgonpasset

Dagens träningspass blev en liten schizofren blandning av klassisk styrketräning och cirkelträning. Det berodde på att jag igår fick en sån lust höja pulsen och ta ut mig helt och gick och mentalladdade hela dagen.
Imorse hade ju den taggningen avtagit lite och jag kände att jag ändå borde vara lite strukturerad. Så jag tog det bästa från två världar istället. Kompromiss-måndag!
Latsdrag, skivstångsrodd och renegade row inledde jag med. Efter dom här tre godingarna var jag ganska slut i ryggen och armarna redan. Efter det traskade jag iväg till kettlebellssalen och plockade fram vikter och körde en cirkel. 10 minuter lade jag timern på och så körde jag igenom:

5 djupa fronböj med 2x12 kilos kettlebell
30 svingar 16 kg kettlebell
10 armpressar
30 svingar 20 kg kettlebell
10 marklyft 24 kg kettlebell
30 svingar 24 kg kettlebell

Nu var inte kämparglöden på topp - så nån stress hade jag inte. Vågade inte heller eftersom jag ändå tränat rygg före och är ovan att svinga med såhär tunga vikter. Det behövs bara en sving med dålig teknik så har man sjuk rygg.
Jag hann nästan 2½ varv (klockan ringde efter 16 kilos svingarna).

Så, det var morgonens träning. Nu mentalladdar jag för Bodycombaten imorgon och benpasset på onsdag. DÅ ska det bli tunga grejer!

kettlebell thrusters

Mina morgonpass flyter på nu. Jag är riktigt taggad att styrketräna och att utvecklas. Väntar bara på att få testa att öka på vikterna. Det finns så mycket jag vill lära mig. Jag har snöat in mig på crossfit-bilder på instagram och blir så sugen på att öva på att bli stark i just marklyft, knäböj, chins osv..

Jag var in och kikade på sidan myomytv.com igår och kollade en instruktionsvideo på kettlebell thrusters och blev sugen på att testa. Så jag avslutade dagens träningspass med att nöta såna.



Jag övade också marklyftsteknik idag. 40 kg lyfte jag idag - ska nöta säker teknik och sen ska vi börja testa mera vikter där också. Jag hade styrkelabbets marklyftspointers som hjälpt mig mycket. Speciellt punkt 3 på listan var ett riktigt aha-moment för mig. Tekniken känns mycket bättre än i somras när jag bara fick ont i ryggen. Så det var med gott humör jag lämnade gymmet idag. Jag ska bli grym på marklyft!

Livstecknet


Gott Nytt År, marklars!

Hur mår ni - ni två läsare som är kvar?  Det är så mycket jag skulle vilja blogga om. Fylla inlägg med foton jag tog i julhelgen - när jag faktiskt orkade använda systemkameran.
Det måste vänta ändå är jag rädd. Två orsaker: vi håller på flyttar och renoverar huset klart nu i januari och sen är min dator helt slut. Jag ska få en ny (julklapp) - men det blir efter att vi flyttat in.

Så - bara vi tillsammans har lite tålamod så blir det nog bra sen. *blink*

Nu är jag mest nyfiken om ni har lagt upp nå fina träningsmål för 2013? Jag har! (men jag har inte funderat klart ännu. ) Först ska jag klara av att göra min första chin det här året. Sen har jag gett min svåger Lidingöloppet i julklapp. Så 2013 blir ett löpår. Jag sprang ungefär 30 km sammanlagt 2012 - så jag har innestående.
Temat för träningsår 2013 är STARK. Usch vad stark jag ska bli. Mera om det sen.

Ovan ser ni en bild från min systers bröllop som lade prägel på julledigheterna. Finaste!
 
kram!