Dan före dan före...

semestern!

Det är full rulle här nu. Och då snackar jag renovering mest. Vi (mest min sambo - men jag har hjälpt till allt jag hinner) har haft poolprojekt på gång hela veckan. Vi "fick" en stor pool med på husköpet och den krävde lite restaureringsjobb. Vi är inte klara ännu - men målet är att få fylla den snart. Hur dagens regn påverkar tidsshemat vill jag inte ens veta.

Sen ska vi få besök i helgen. Tero ska komma hit och hålla ett träningsläger i taekwondosparring. Vi tänkte ordna grillfest hemma för gänget eftteråt på lördagkväll och då ska det här huset vara uppstädat också. Så om allt går bra så kommer jag inleda semestern med riktigt fint hus.

Vi fick också en ikealeverans igår. Två veckor snabbare än jag trott! Vi har beställt en hel del PAX-garderober. Älska att webbshoppa på Ikea! haha! Jag kan ju säga att början på semestern är räddad när allt ska skruvas ihop. Det kommer att va värt det. Ett liv utan garderober är ett stökigt liv kan jag säga med facit i hand..


Ikväll är det poledancing igen. Första träningen som var i tisdags var riktigt skoj. Bra för mitt självförtroende att jag testat en del av det tidigare så att jag kunde briljera på nåt. Den tiden är snart förbi. Mest utmanande var nog  passage 3. Passage heter det r när man går runt stången och sen gör nåt liten snurr av nåt slag. mitt i gången. Den här var mera styrkekrävande och herregud att få sig själv att se graciös ut. haha! Tur att jag kan skratta åt mig själv iallafall. Och att jag vet att övning ger träning.






Baka sin egen lycka

En facebook-vän länkade till Mia Törnbloms krönika "Du får baka din kaka själv" idag. Oj vad jag vet om folk som borde läsa den och ta den till sig.

Det är inte mycket som kommer serverat åt en här i livet. Men på nåt sätt verkar många tro det. Jag tycker det ofta framgår tydligt på kommentarer på instagram och bloggar. Avundsjukan från folk som att de tror att personen i fråga fått allt hen visar upp gratis. Ska vi ta en fitnessblogg som exempel så har den här personen inte fått sin perfekta figur bara genom att önska det utan det kan vara flera års slit som visas upp.  Är den sura personen som kommenterar redo att jobba lika hårt? Nehe? Sluta sura då!

Det mesta kan man påverka själv till det bättre på nåt sätt. Om inte annat så se möjligheter istället för problem.

#poledanceÅland

Den här veckan kör Avancia igång med samarbetet med Zaida från Dancing Queen studio i Stockholm. En 4 veckors kurs i poledancing.
Jag anmälde mig så fort jag fick. Superkul ska det bli! Jag blev ju inte mindre peppad efter att vi fick pröva på för några helger sen. Imorgon är min första träning.

Jag har märkt att jag blir mer och mer fascinerad av akrobatiska övningar och jag har mina aningar varför. När jag var liten så var jag verkligen inte bra på sånt. Att klättra uppför rep t.ex. var aldrig min grej och ni kanske minns vilken prestige det var att klara av det? Nån annan än jag som minns hur förnedrad man var när man stannade där längst ner på repet och läraren försökte hjälpa en nån centimeter upp ? Utan resultat förstås.
Nu efter många år av taekwondo och annan träning som har knuffat ut mig från min bekvämlighetszon så har jag märkt att mod och lite logiskt tänkande är bra att ta till när man försöker sig på nya övningar. Det jag också märkt är vilken egokick-bonanza det är när man klarar av något man inte trott var möjligt.
Jag hoppas den här kursen innehåller många egokicks!

Efter österbotten- vemodet

En alltför kort (men väldigt rolig och trevlig) vistelse i Österbotten bjöd min midsommar på. Jag skulle alltid vilja stanna tiden och hinna med mer. På samma gång skulle jag inget annat än stänga ner och bara ligga på soffan hos mamma och pappa och se på film med lillbrorsan.

Åland må vara fint på sommaren  - men inte slår det ju Hirvlax nånstans. Så är det bara. Så vemodet ligger över en ett bra tag alltid. Samt en tacksamhet att det är hos familjen man känner sig som mest hemma. Inte alla som har den lyxen.


På pluskontot:
Idag är det en vecka till semestern! Jag tror knappt det är sant! Jag har inte haft nån vintersemester i år (använde den redan ifjol) så det känns som att jag inte varit ledig på 10000 år! 


Instagram erbjuder nu att man får göra små videoklipp. Har ni märkt det? Skitkul!



En sista gymmorgon före midsommar


Det här med att motivera sin träning med att tänka att det är sista chansen - är tydligen något som fungerar på mig.
Jag tänkte att idag är sista chansen före midsommar att få till en riktigt bra gymträning - jag är ganska säker på att midsommarhelgen inte bjuder på mycket sånt.
Jag kom mig lite senare än jag tänkt till gymmet så jag behövde vara så effektiv som möjligt. Såhär blev det:

Jag brände av en halv kilometer på löpbandet i hög fart för att få upp pulsen och värmen snabbt. Sen hoppade jag in i benpressen. Värmde upp med båda benen och sen tog jag tre varv med ena benet i taget. När ett ben jobbat klart fortsatte nästa = ingen paus. Därefter gjorde jag bulgariska utfall. Älskhatar dom! Tog ett ben i taget och när jag gjort ett varv pausade jag och gjorde militärpressar emellan. Ben + axlar alltså. Här slog pulsen högst under passet skulle jag tro. Därefter fortsatte jag med hip thrusters med skivstång och varvade med hakdrag med kettlebell. Hakdragen var tunga efter militärpressarna.
Sen avslutade jag med marklyft (med samma vikt som jag gjorde hip thrusters) och magövningen som jag gör på bilden nedan.

Huvudsaken var att jag inte skulle ha nå extra pauser (förutom andningspauser) utan jobba hela tiden. Pulsen var hög genom hela passet och jag tror allt var klart på en halvtimme.

Äsch förlåt -  jag är bara så skitnöjd över det här! Att jag orkade pressa mig såhär bra själv tidigt på morgonen. Vill bara göra det igen och igen och igen!


Morgonpasset

Ja! Jag kom mig iväg till gymmet imorse. Det blev styrketräning och sen lite pulshöjande tabata i slutet.

Jag tränade rygg och biceps. Jag har i vinter inte brytt mig så mycket om att träna armmuskler specifikt eftersom jag tycker de har fått jobba en hel del ändå när jag tränat annat. Nu har jag helt ändrat åsikt (fint att man får göra det förresten). Det är ju skitsnyggt med snygg armmuskulatur och det är inget som poppar upp bara för att man blundar och önskar. Så nu ska här tränas både biceps och triceps noggrant.

Det önskas ju förstås att jag kommit på det här tidigare - sådär inför sommaren. Meen, man kan inte få allt.


Ska man spänna med discomusklerna måste man ju ha nåt där först! Bild från hytten på Birka. Alltid bra spännarbelysning i den spegeln.

Backintervaller och grävning

Idag gjorde jag det där som jag många gånger funderar på att göra - men ändå inte kommer mig för. Ut direkt på morgonen (en vacker solig sommarmorgon) och springa. Till och med springa backintervaller. Det finns en gångväg där vägen delar sig och vilken väg man än väljer är det en uppförsbacke. Perfekt ställe att springa backintervaller - när man kommer ner för en backe är det bara att springa upp för den andra direkt. Blir lite omväxling också eftersom den ena är lite kortare och brantare.
10 gånger sprang jag uppför nån av backarna. En gammal tant var ut och gick med sin enögda hund och jag tror jag hann springa om henne 3 gånger sålänge hon gick upp förbi.  Hon tyckte jag såg ut som en världsstjärna! haha!

Sen har den här dagen varit full av aktivitet. Jag och Kim håller på gräver och städar upp trädgården. Grävde och körde ut 14 skottkärror jord igår och idag blev det 10 stycken. Plus grävning av grus och så har vi ännu flyttat på stenplattor på gården. Praktisk övning av marklyft. Min kropp är helt sönder nu. Så det blir att säga gonatt snart.

Min träningsmotivation är tillbaka på topp annars. Jag ska verkligen försöka ha fokus och träna kvalitativt nu. Mindre träningstid och mera effektivt. Har lyckats två dagar i rad nu. Måste se till att det håller i sig.

Hoppas ni har en trevlig lördagkväll. Den här trötta människan går och knyter sig nu.


nedan: Jag när jag var klar med mina intervaller.  Glad och nöjd!
 I pausen i trädgårdsarbetet var vi och hälsade på fina Karro. Hon hade 3 stycken 4-veckor gamla kattungar. Ljuvliga gosbollar!

face it

                 Kvällstider går åt vardagmotion i form av grusgrävning och gräsklippning.

Det är som att jag glömde att jag befinner mig i ett renoveringsprojekt. På det sättet att jag fått för mig att jag hinner träna kvällstid. Sen är jag arg och besviken när det inte blir av. Så kan vi inte ha det.
Så - nu är det jag som stampar foten i golvet och bestämmer att jag ska planera in tiden för träning när jag kan. Dvs 1 h på arbetstid/vecka (som vi helt lagligt får ta från jobbet) och morgonträningar.

För det finns alltid träningstid - det gäller bara ta den tid som funkar.

Bodycombat 56

Igår var det premiär för sommarens Bodycombatrelease! 56:an. Jag och Kicki teamade upp som vanligt. Mycket folk var på plats och vem blir gladare än jag och Kicki över det?

Vad jag tyckte så fick programmet ett varmt välkomnande. Flera sa efter passet att det var riktigt roligt, nån sa att det var mycket bättre än förra releasen. Själv gillade jag förra releasen en hel del - men tycker nog att det finns vissa saker som är fixade i 56:an som saknades i 55:an, finallåten är det mera ös i och låt 6 är helt klart bättre.

56:an har fullt ös från början till slut. Jag känner inte att det är något ställe där vi har nån återhämtning. Utmaningen i låt 6, the matrix kick, är svinigt jobbig och det känns i rumpan idag kan jag lova. Det är bra att det kommer in lite knepigare tekniker emellan så att det finns nåt att jobba på. Har inte hört nån direkt feedback från deltagarna angående den ännu - men kan tänka mig att det behövs några försök innan man gillar den.
Sen älskar jag att de hittat en helt ok cover på "Welcome to the jungle" och gjort riktigt bra kickboxningskoreografi till den.

Intressant annars hur man kan ha olika åsikter kring vad som är roligt. Diskuterade med en medlem igår som sa att hon gillar capoeira-låtarna och en av hennes all time favorite var en capoeiralåt. Jag får alltid kämpa hårdast med dom - ur "tycka om"-syfte då.

Om nån undrar hur en matrix kick ser ut så är det den här:


Poledancing



En helg att minnas ännu en gång. I lördags var det dags för gymmets legendariska personalresa. Traditionen säger att Peter har hittat på en hemlig aktivitet åt oss (ifjol var det höghöjdsbana och året före Bootcamp). I år var ledtrådarna shorts eller hotpants (byxor förbjudna),  linne och uteskor. Min första gissning var poledance, men sen blev jag osäker. Uteskorna då?  Vi var tillsist ganska säkra på att det skulle bli ett crossfitpass. Så slutligen var vi grundlurade hela bunten när vi stannade framför Dancing studio i Östermalm. Zaida, från Åland, som ska hålla 4 kurser poledance på Avancia i sommar så skulle hålla ett pass åt oss. Såklart!

När vi kom dit var det en svensexa på gång. En kille med rött raffset och rosa cowboy-hatt hade show för sina jublande kompisar. Han gav allt! haha! Störtskön var han!

Jag tror inte det var ett vanligt nybörjar-program Zaida hade åt oss - utan vi fick pröva på en hel del utmanande övningar. Exakt vad som behövs efter att vi taggat upp mentalt med att vi skulle utmanas på ett jobbigt sätt.
För min del gick det bättre än jag trott. Jag klarade till och med att hänga upp och ner och kila fast mig med benen. Eller att bara sitta med benen i kors mitt på stången utan att hålla i mig med händerna. Det sved ordentligt i skinnet - men det är bara att koppla bort smärtan. Mina innerlår var röda hela kvällen sen... En hel del skratt bjöds det på åtminstone.. när vi "sexade loss". haha!











sjuk hals och Jillian


Det slutade förstås dåligt efter min fina snabba spurt i söndags. På måndagen kände jag mig lite konstig och såklart vaknade jag med sjuk hals på tisdagmorgon..och onsdagmorgon.. och igår. Men idag kändes det bättre. Inte helt hundra ännu - men det tar sig.
Jag gjorde bort mig i söndags när jag inte hade nån mat att slänga i mig efter min löpning utan det tog över 2 h innan jag fick i mig mat. Tror att det var det som var dödsstöten - speciellt när jag omgivit mig av sjuka människor den senaste tiden. Är det nån som inte är förkyld nu?

Nå, det är inget att göra åt. Jag har verkligen tagit det lugnt och grottat ner mig i Jillian Michaels bok "Master your metabolism" som så passligt kom på posten i måndags.
Det här är en typisk amerikansk bok på det sättet att man får känslan direkt att den här boken är svaret på allt! Mitt liv kommer att bli så mycket bättre bara av att läsa den här boken. Så är det ju inte förstås - men jag sträckläste den utan problem och jag känner mig lite småfrälst efteråt. Halleluja!

Jillian förklarar hur hormonbalansen i kroppen fungerar och påpekar hur mycket problem vi har idag med all skräpmat och gifter vi är i kontakt med dagligen.  Jillian förklarar bra och enkelt vad olika hormoner gör och varför och sen också hur vi kan påverka att de jobbar som de ska.

Det finns också skrämselfakta när hon går igenom vilka gifter som finns i allt från plaster i matförpackningar till skurmedel och smink. Däremot kändes det inte som hon slänger pekpinnar på en utan det är information man får ta till sig och göra något åt eller så struntar man i det.  Välja sin egen nivå helt enkelt.

Hon har även satt ihop en två veckors meny där hon utlovar att man blir "ripped" och mår bra av. Jag är lite nyfiken på att testa den - vi får se. Efter midsommar kanske.  Det är en bra tid att pressa in mera grönsaker och nyttigheter i kosten nu på sommaren.  Jag har nog redan börjat "jillianfiera" den mat jag gör själv. Små steg varje dag...

Om vi tar Jillians metod i ett nötskal så gäller reglerna:
- Ät ekologiskt och mycket grönsaker av alla slag.
- nötter is the shit!

- protein är viktigt, men gärna ofta vegetariskt protein som ex. bönor, eftersom kött innehåller mycket gifter
- 5 mål om dagen. Stadig frukost och 4 h mellan varje måltid. Inget kvällsmål (isåfall bara protein) efter kl 9 på kvällen. 
- inga feta mjölkprodukter, max två kaffe per dag och inget kvällskaffe.
- bara "whole foods". Undvik processerad mat och sånt som är fullproppat med okända saker.


Så egentligen så är det inte nån revolutionerande diet i den här boken - utan fokus är att förklara HUR bra vissa saker är för kroppen. Det är väldigt peppande tycker jag. Jag tror jag måste läsa den ett varv till.

New personal record!

Inledde den här veckan med ett kort gympass. Jag kände mig inte helt 100 när jag vaknade i morse - men mitt hår var så smutsigt så det blev träning i allafall. Onödigt att tvätta håret utan att träna före - gammalt motivationsknep.
Rygg och triceps jobbade jag igenom på 25 minuter. Jag klarar forfarande bara av 1½ chins. Tror det har nåt med min teknik att göra. Hur ska man få till kraften att dra sig upp en gång till efter den första? När jag fått det på klart tror jag 3:an och 4:an också kommer snabbare. Jag ska försöka få in lite chins flera gånger per vecka - tror det kan göra susen.

Igår tog jag i för fulla muggar annars. Sprang till träningssalen, vilket jag gjort ganska ofta den senaste tiden. Just 3 km är sträckan och så lagom så man kan springa den snabbt. Jag har som mål att klara det på 15 minuter och igår sprang jag den på 15:28! Alltså det närmar sig. Jag hade ätit just före så fick lite stickningar i mitten på sträckan. Men jag kände att jag hade bättre fart på än tidigare så jag tänkte att nu har jag chans att få ett nytt rekord - så jag kämpade vidare. Väl värt - var en halvminut snabbare än tidigare! Yee!


Och på tal om new personal record så ökade jag på mitt personbästa i bänkpress i fredags. I min jakt på 50 kg klarar jag nu 2 reps på 45 kg.

varmt som tusan var det igår också!