bröllop

Inatt sticker jag och sambon till fastlandet igen för att avsluta vår semester med en väns bröllop. Jag kommer hem på söndag och sen på måndag rullar livet på som vanligt. Tillbaka till rutinerna. Jag är inte säker på att jag är redo för det - har ingen längtan till ordning och reda ännu. Jag brukar nog få det - jag gillar rutiner. Men en sak är bra. Det kommer att bli bättre träning! Så lite längt finns det väl. kanske.

Förresten..Är det på måndag dehär semesterkilona dyker upp förresten? Det här glass-varje-dag-och-ibland två-glassar-livet måste ju börja synas nånstans tycker jag?


Foto av min vän Tessi

jag är fast

Jag är fast i tv-serieträsket. Ni vet det där man fastnar i när man har en hel serie med flera säsonger till sitt förfogande. ..."bara ett avsnitt till".
Sons of anarchy är underhållande - på ett mansgrisigt våldsamt sätt då. Fast det finns några starka kvinnokaraktärer faktiskt som klubbchefens old lady  Gemma som spelas av gamla Al Bundys fru Katey Sagal. Men den avgörande orsaken till att jag fortsätter titta är huvudrollen Jax som spelas av Charlie Hunnam. He's got some serious Brad Pitt going on! Kolla:

Det är bra. Det är på tiden att Hollywood hittar flera killar i Brad Pitt-kvalité. För att göra en tv-serieliknelse kan jag säga att Jax är nästan lika förtrollande som Michael Scofield i Prison Break. Så ...  jag rekommenderar alltså!

ett kb-pass

Idag kom jag mig iväg till gymmet! Äntligen! Ett tabata-kettlebellspass blev det.

Jag värmde upp med bodycombat - för att nu hålla minnet i skick lite och sen rev jag av en halvtimme med mina favoritklockor. Kämparglöden var inte rikigt på topp, det var så hett. Svetten rann efter 10 minuter.  Såhär blev passet iaf:


Varje övning 8 intervaller på 20 sekunder med 10 sekunders vila:
*Kettlebellssving med 12 kg
*Knäböj med 16 kg
*Utfall med rotation. 8 kg. Här varierade jag mellan intervallen att stiga bakåt och framåt. Vilka klena underarmar jag har fått under semestern!
*Clean and press. Med två 8 kilos kb.
*Stående rodd med två 8 kilos kb. Här försvann kämparglöden fast jag försökte peppa mig. Gjorde ryggresningar av hälften.
*Russian twist


Sen har jag inte gjort mycket annat idag. Vi är helt hooked på Sons of anarchy nu. Har sett säkert 7-8 avsnitt på raken nu. Ska just se ett till. Älska semester!

Före.
Ett litet stilleben. Vikt, svettpapper ( Man ska ha med handduk när det är varmt Jenny!) och en fusklapp.
Efter.

Träningslitteratur

Yes! Hittade både nya FM och Blossom magazine i butik idag. De fick hänga på till stranden idag. Nu ska jag bara städa garderoben klart så ska jag läsa ännu mer - samt lägga näsan i båda kettlebellsböckerna jag fick på posten igår. Den till höger såg riktigt bra ut när jag bläddrade igenom den snabbt igår.

Att läsa om träning och få nya idéer samt känna hur motivationen växer är ungefär lika roligt som själva träningen tycker jag... fast jag är ju en stor tidningsjunkie också.

springa sprang

Jag sprang lite igår ändå. Jag tog mina five fingers på en liten sväng faktiskt. Det blev en kort länk till träningssalen och sen tillbaka igen. Det känns så lustigt när man springer med barfotaskor.. sprang dessutom med sambon som också har vibram-skor och vi såg säkert toktöntiga ut. Att springa som en fågel - så känns det. Som en kaja eller skata som trippar fram på vägen.

En annan sak som känns är mina vader idag. Sådär lagom.

Tror ni Fitness magazine har dykt upp i hyllorna här på Åland ännu då? Ska ut och se det strax. Det tar alltid en sån evighet varje gång. Hata att vänta!

RockOff







Takida var riktigt bra igår. Är helnöjd med beslutet att gå och se dom.  Lite harmad att jag inte har lyssnat på dom annars, skulle ha varit trevligare om jag kände igen flera låtar. Hursomhelst så bjöd de på en riktigt skön musikupplevelse. Hade helt glömt hur roligt det är att lyssna på liveband.


Angeånde bildkvaliteten så försökte jag använda iPhone-kameran lite hårdare än vad den klarade av...

Ändrade planer

Det var ju ashett idag! Det var det ingen som berättade i morse. Bra så förstås, men jag har ändrat mina planer lite. Det blir taekwondoträning och sen ersätter jag länken att se på Takida på RockOff ikväll istället. Bra idé va?

foto av Tessi

Träningsvärken

 Semesterbild. Söndagmorgon förra veckan. Monå fjärden.

Gosh vilken träningsvärk jag har idag.  Två faktorer spelade in. Jag har haft några veckors bodycombatpaus och så körde vi en äldre release igår. Mjölksyran kom lite tidigare igår, men det blundade jag för förstås eftersom jag visste att jag orkade ta i ordentligt. Jag har ju gjort det förr. Vilket då i sin tur känns idag. Skönt ändå.

Jag hade tänkt mig på länk och taekwondo idag som träning och så blir det antagligen. Fast jag ska hämta två kettlebellsböcker från posten snart så jag kanske ändrar mig och byter ut länken om jag blir alltför motiverad.

Va har ni på gång idag? Golf, länk, styrketräning, ölhävning, semestervin?

puss!

Dagens träning och teve

Intressant hur det blir svårare att ta sig till träningen om man har haft några dagars uppehåll. Jag tänkte minst 5 gånger att jag nog kan se på teve istället för att träna idag. Fast så funtad är jag ju inte. Jag drömde dessutom abstinensdrömmar i förrgårnatt om att jag tränade riktigt hårt. Så bäst att dra sig iväg då...

Det blev en liten uppvärmare för kommande måndag idag. Mitt egna bodycombatpass - fast endast som deltagare. Det var tungt! Hade helt glömt. haha! Kul att se att så många orkar till gymmet trots semestertider och rockoff i ryggen.

Nu blir det käk och början på "Sons of anarchy".. har ni sett den serien? är den så bra som ryktet säger?

golf


Semesterbilder! Jag golfade lite när jag var hemma i österbotten. Det gick ju bra.

Norge

Jag sa i helgen att jag hoppas att det bara är en person som ligger bakom tragedin i Norge. Hellre en galning än ett organiserat terrornätverk. Men är det så stor skillnad sist och slutligen frågar jag mig nu. Det resulterar ändå i samma sak. Normannen har väckt nytt hat. Han har gjort att flera börjar hata och att det söks efter vem som är skyldiga och många oskyldiga  blir utpekade och de i sin tro börjar hata också.
Det hatas överallt. Är det inte språk så är det religion eller bara varifrån man är. Jag läste på twitter att det inte hade tagit länge före muslimer blivit attackerade i Oslo efter explosionerna. Det är hemskt hur människan fungerar.
Jag hoppas inte det är nån stor hatboll som satts i rullning nu. Som leder till andra hemska öden. Hoppas hoppas hoppas.

SATC

Syrran har varit här i helgen. Glömde för en stund bort att hon var min syster och lade på "underhåll gäster"-humöret. Men fick ta en restart direkt. Hon är ju släkt med mig och vad gillar vi mest? jo att se på teve och ligga och dega i soffan. Emmelie var så smart och föreslog Sex and the city och efter att vi dragit fram den skolådan var det svårt att slita sig för att göra nåt annat. Fast vi hann med en trevlig sen middag på indigos uteservering igårkväll ändå. Idag var vi ut fem minuter och satt i solen, sen in tillbaka och SATC-maraton för hela slanten.

Oj vad jag hade saknat alla flickorna. Emmelie och Carrie och gänget.


tillbaka på holmen

Hej små bloggnissar!

Nu är jag hemma igen och även om det är så otroligt roligt att vara uppe i österbotten med mamma och pappa så är det skönt att landa i egen lägenhet. Har försökt varva ner idag och lyckats ganska bra - även om jag vaknade med dåligt humör. Det visade sig att jag var hungrig.
Vi intog lunch på bagarstugan, låg sen en stund på Mariebads strand och intog en relativt nyttig dos solsken. Nu ska jag snart och äta middag i gott sällskap. Rockoff kickar ju igång nu också - det märktes mycket väl på stan idag. Fullt med folk!

Imorgon kommer syrran på besök dessutom. Det går bara uppåt nu! Hoppas ni har det lika bra som jag!



 Jag hittade nya lädersandaler igår på Bianco i Vasa. 10 euro. Jag är mycket nöjd över kapet.

 Ustikten från Bagarstugans bakgård/terass.

Dagens jag. Bättre än så kunde vi inte tydligen.

13:e gången

Årets Gabilslåp är nu förbi. Det är ett lopp som ordnades första gången för 13 år sen av några villagrannar ( villa = sommarstuga för dom som inte är österbottniska) och går längs Gabilsvägen där stor procent av Monå fjärdens sommarstugor ligger vid. Rundan är 7 kilometer och loppet har blivit mycket prestigefyllt. Man får cykla, gå eller springa och räcker inte ett varv är det bara att fara ett varv till.

Ifjol  var jag överlycklig när jag slog min tidigare tid och hade som klart mål att jag banne mig skulle springa bättre i år också. Ett helt års mental förberedning hade jag i bagaget och jag måste verkligen säga att det funkade. Jag slog fjolårets tid med 4 minuter! Ifjol sprang jag på 40 minuter och 17 sekunder. I år spurtade jag sida vid sida med syrrans sambo in i mål på 36 minuter och 5 sekunder. Jag har aldrig sprungit så snabbt.
Andra tider som kan poängteras var att vid femkilometer slog klockan 25:19 vilket också är ett personrekord i sig.
Som ni kanske hör så är jag rysligt nöjd!
Jag sprang med pappa hela vägen. Vi hade bra takt på och vi var koncentrerade och pratade ytterst lite. Bara fokus framåt och en liten titt på pulsklockan emellanåt. Min medelpuls låg på 182 och när jag sprang över mållinjen var pulsen på 192. Jag hade inget mer att ge när jag kom i mål.
Vädret var inte så bra i början så kanske deltagarantalet var lite sämre än vanligt, men det var nog en fin uppslutning i år också.

Med det här avslutar jag min österbottensemester och åker vidare till Åland imorgon. Då ska det förhoppningsvis bli lite bättre ordning på bloggen igen.

Kram!

TRX + Kettlebells

TRX-band är inget jag har mycket erfarenhet av. Faktiskt var jag första gången och sniffade på dom i gymmet i måndags när jag var och tränade i gymmet. (ska snart göra om det!) Jag är dock väldigt övertygad om att det är ett roligt redskap för jag har läst en hel del och sett otaliga klipp på nätet - jag har bara inte vågat mig på det kanske det heter..?

Hursomhelst. Man kan ju också kombinera TRX med kettlebells som på det här klippet jag hittade just. Ja, om du inte tycker renegade row är tillräckligt tungt så kan du ju slänga upp benen i banden på samma gång. Jag tror sånt här kallas utmaning.
Den här killen i klippet snackar en massa så hoppa fram till 00:50 om ni bara vill se övningarna.

dagens länk

Idag var jag ute och sprang med pappa.  Lyckan med att vara hemma i Hirvlax är att det finns så många rundor att välja på: man kan springa runt Pelat, runt Kantlax, runt Stubbas, runt Söderändan osv... det blev första rundan idag Vi sprang i ett skönt tempo och vädret var utmärkt. Sval vind och solsken. Ingen spya i halsen när vi stannade. Kan det bli bättre?

Vi sprang 7,85 kilometer på 50 minuter och 58 sekunder.

dendär jävla chipsen

Ja, tänk på värkmästaren innan ni tar en helgfylla nästa gång:

planer

Tyvärr ingen fotorapport ikväll om min fina kväll. Kameran dog och laddaren är förstås på Åland. Så tills jag fått tag i en blir det bildlöst. Tråk.

Jag kikade in här för att berätta åt er att jag ska träna imorgon. En länk eller så hittar jag på nåt annat roligt utomhus. Nu när jag skrivit det här så är det större chans att det blir av. Inte för att jag inte vill träna - men tiden rinner ju iväg här.

Nu ska jag ska se på VM-kvalmatchen i fotboll och avsluta mitt vinglas. Ha en skön kväll.

Framme

Nu sitter jag här hemma hos mamma och pappa i vardagsrummet. Landade för nån timme sen. Jag är ensam hemma, mamma jobbar, pappa är på golfkurs och lillebror har åkt till Dragsvik. Lilla lilla Anton...

Det var självmordstungt att åka viking line igår. Det har blivit för mycket av det goda den senaste tiden. När två timmar har gått är det ÄNNU tre timmar kvar - man orkar knappt... sen att veta att det är 4 timmars bilåkande efter det så underlättar inte. Fast, onödigt att tänka mer på det nu. Jag är ju hemma nu.


Mera blogg sen. Ska på 30-års kalas hos en älskling vid andra sjön ikväll. Har förutsättningar för att bli en väldigt fin kväll. Hoppas så många paranoidgalningar till vänner som möjligt dyker upp. Saknaden är stor.

Vad ska jag göra nu då? Jag tror bestämt jag ska ta en liten promenad till mommos. Ja, det blir bra.

Skyldig

Strax ska jag hoppa på vikingbåten igen. ORKAR INTE!  ingen glädje med tax freen idag heller. Förra gången jag åkte, läs i torsdags vilket är alltför inte långt borta, uppdaterade jag parfymhyllan med Guccis Guilty. Har varit snål på den länge och tyckte tydligen att jag hade råd. Att min sambo tjatade på mig att bestämma mig  hjälpte också lite.
Ärligt talat köpte jag den bara för namnet.

Nya träningsskor. Del 2.


Sommarmorgonlenkkin!
Jag hade förväntat mig att mina splitternya asicsdojjor skulle göra underverk med min löpning idag. Att jag skulle flyga fram och känna att jag kunde springa ett maraton. Dessutom hade jag Josephine Bornebuschs sommarprat från ifjol i lurarna till hjälp också.
Det gick inte alls enkelt.  Så tungt så jag var tre steg från att spy när jag stannade.  Jag skyller på solen. Det var hett.


Jag sprang 7,06 kilometer på 43 minuter och 47 sekunder.

Skorna får plus i kanten trots att de inte framkallade änglasång idag. Inte ett skavsår (det är säkert tack vare mina nike-strumpor) och allt var mjukare än med mina tidigare gamla slitna trotjänare.

Nu är det bara ca 15 par löpskor till och jag kan vara uppe i Lizas nivå. Tyvärr får vi nog vänta en stund på det. The shopping ends here. ha!


Nya träningsskor. Del 1.


När jag såg Vibrams five fingers för första gången dog jag nästan över hur fula de var. Till deras försvar såg jag dom inte i sitt rätta element heller förstås. Jag hade ingen aning om vad de var till för.
Sen när jag fick förklarat teorin kring dom, samt hört varma ord från massa vänner och bekanta som använder som började jag ändra uppfattning. Sen lanserades de i de härliga färgerna orange och rosa och såg nu mittiallt väldigt åtråvärda ut. Jag är väldigt nöjd att jag haffade dom under min Helsingforsshopping. Idag testade jag springa med dom första gången - dock bara i lugn takt i tio minuter så ännu svårt att göra nån större bedömning. Men att jag springer på ett annat sätt - det står helt klart. De är i allafall väldigt härliga att ha på tassarna. Fortsättning följer förhoppningsvis!


ps. det är jag och Scarlett Johansson alltså...

turist! javisst!



















Liten bildrapport från min och Kims lilla Helsingfors-semester. Vi var superturistiga - bodde på hotell, gick på museum, gjorde hop on - hop off-buss osv. Däremellan tog vi det lugnt. Åt mycket jordgubbar, såg till att pausa i varje park och njuta av tillvaron, åt varma grisar* och drack kaffe på salutorget, såg mastodontsommarfilmer på bio osv. Ja, en sommaröl eller två slank väl ner också. En skön ostressig start på semestern helt enkelt! Helsingfors får väl godkänt som sommarstad!

Ninjutsuträning


Alltså. Det fungerar inte det här. Så mycket att blogga om, semester har man och ändå inte tid att blogga. Fast det gör inget. Jag har redan kommit i det stadie i semestern att jag glömt vilken dag det är. Vi har ingen stress här. Förutom att jag ska hinna tvätta kläder tills avfärd mot pampaslandet imorgon.

Detta har hänt :
I helgen har vi haft besök från fastlandet. Jag har tagit personligt rekord i att prata finska. Michael och Lisa var här och lade lite ninjutsu på tillvaron. De var för övrigt übertrevliga människor. Sånadär som man är helt varm i själen sen när de åkte hem. Hoppas de dyker upp flera gånger. De höll en träning åt Mariehamns taekwondoklubb igårkväll.
Foton bjuder vi på  i taekwondobloggen. Läs!

hemmastekning

Idag fick man inta en av Mariehamns stränder för lite solbad. Ett par timmar. Nu är det snart dags för Bodycombat! Oj vad jag längtat efter träning...peppar mig ännu mer att jag har nyshoppade träningskläder!
Ska försöka hinna visa lite bilder från vår avslappnande vecka i Helsingfors senare!
See you later!

jag klarade det

Hej! Ett första ordentliga inlägg efter jag skrev mitt out of office-reply och stack på semester. Jag är och semestrar i vår vackra huvudstad Helsingfors för tillfället så ingen riktig bloggtid finns. Jag har dessutom inte på telefonen, sådär ofrivilligt, eftersom jag glömde min laddare hemma. Ett perfekt tillfälle att ta riktig semester alltså. Jag haröverlevt utan min iPhone! En lättnad att veta det kan jag säga...

Lite om vad som hände i helgen måste ni ju få ta del av iallafall:
På fredagkväll for jag med största delen av Mariehamns taekwondoklubb med Viking Mariella till Helsingfors och vidare till Kisakallio. Där mötte vi upp taekwondogänget från Vasas Futoukai. En dag med gemensam träning samt bältesprov stod på menyn.
Jag hade också på bältesprov och inte vilket som helst. 1:a dan, eller svart bälte skulle jag försöka mig på. Efter 9 års kampsportsträning, karate 2002-2005 och taekwondo från 2006 så var det alltså dags. Jag var riktigt nervös före och kände att jag förberett mig för dåligt. Jag BORDE ha tränat mera på det och det.. tänk om jag glömmer?
Tekniken i sig var jag inte nervös över - där kan man göra sitt bästa även om jag också där tyckte att jag kunde ha tränat mera. Men det gäller bara att satsa mentalt och fokusera och visa upp sitt bästa kampsportsjag.
Vi var 20 stycken på bältesprovet och vi hade knapp om tid. Vi var indelade i 4 grupper varav den grupp jag var i bestod av 4 stycken som försökte oss på de högre graderna.
Kim och Daniel som var våra domare förklarade när vår grupps tur att leverade vi ordentlig kraft. Det hade känts i luften hur hårt tryck det var när vi slog på samma gång. Det var nog dagens bästa feedback tror jag. Fast luften var väldigt tjock i salen där vi tränade så inte så konstigt om vi klarade av det. Det var säkert 30 grader och hög luftfuktighet. Jag var genomsvettig redan innan bältesprovet!

Vid första delen, som alltid är mest fysiskt ansträngade, visade vi upp grundteknik. Vi i grupp fyra fick höra när det var dags för oss att våra domare visste att vi kunde vår teknik så de ville se hur bra vilja vi hade. Hur mycket ville vi klara provet. Det betyder på klar svenska att de skulle plåga skiten ur oss och vi skulle göra all teknik utan desto mer vila eller drickpaus. Ingen längre återhämtning.
Jag var otroligt skärpt när vi gjorde grundtekniken. Jag minns att hjärnan jobbade på högvarv och jag försökte minnas alla små detaljer och påminnde mig själv att göra varje teknik tydligt. Det är lätt att börja fuska. Att korta av slagen, inte ladda blockeringarna ordentligt eller lyfta knät högt i sparkarna. Allt det skulle sitta genom hela provet. Det var först när hoppsparkarna kom som blicken blev lite mörkare. Att hoppa är tungt och när vi utförde de sista åtminstone 18 hoppsidosparkarna så var jag så slut så jag trodde att jag svimmar snart. Som tur var det slut för tillfället och vi fick gå till sidan och återhämta oss.




Nästa del var ett-steg-sparring. Det är fördefinierade partekniker med ett anfall och ett försvar. Det är grundteknik - vilket betyder att varje teknik ska sitta korrekt. Det finns inga luckor för eget påhitt. Jag skulle kunna 30 stycken. Givetvis hade vi inte tid att gå igenom allt utan jag fick en nummer och sen skulle jag utföra den rätta. Det här var det moment jag var osäkrast på före provet men det gick överraskande bra.

Den del som var viktigast, teknikmönster eller former/poomse, är alltid den viktigaste delen. När det var dags var jag slut på energi. Hjärnan slutade funka och jag bommade på alla försök att göra taeguk 7, 8 och svartbältesformen Koryo. Jag fick starta om flertalet gånger med samtliga innan jag fick dom korrekt. Det kändes inte bra eftersom man står där ensam framför domarna och ska leverera en perfekt fint teknikmönster och helst med ett självförtroende som säger att man kan kunde dra det baklänges om det så krävs. Kim och Daniel hade funderat på att skicka ut mig för att dricka och lugna ner mig (jag hann ju jaga upp mig av nervositet när jag missade ett försök efter det andra) men de gjorde det inte och till sist efter att ha andats djupt några gånger så gick det bra.
Fast det var inte med en skön känsla man gick ut sen och väntade på utvärderingen. Jag var så osäker in i det sista att jag skulle bli godkänd att jag knappt kunde ta in det sen...



Imorgon ska jag belöna mig själv med en shoppingdag och sen blir det att ta färjan hem till Åland. Hörs på fredag!