Hemgjord granola



Jag är ju inte precis först i världen med att göra egen granola. Det hände åtminstone förra helgen och det var precis så enkelt som "alla" säger att det är. Jag älskar granola. Tyvärr är de flesta i butiken full av onödigt socker och annat onödigt och när man äntligen hittar Pauluns granola (som är så god) så konstaterar man att det här blir en dyr vana.

Nu har jag inte räknat på hur dyr min hemgjorda granola blev så vågar inte jämföra priset nu. Däremot fick jag mer än vad som finns i Pauluns förpackning + att jag vet exakt vad min granola innehåller: havregryn, nötter, frön, kokosolja, agave och lite gojibär och kanel. Typ.

Andra Jenny tipsade om det här receptet och det är bara ett av många. Jag följde receptet ganska till punkt och pricka. Lite flexade jag med vilka frön jag hade i men annars rakt av.

Resultatet väldigt godkänt!

Fredagsträna! Discoträna!




Jag hoppas ju verkligen att du inte missat Kalle Zackari Wahlströms "Svett & Etikett" som visades på SVT i våras. Om du gjort det så har du helgen räddad för alla avsnitt finns på SVT Flow. Helt klart något av det bästa som visats på teve i år.De håller dessutom på jobbar på säsong 2!

Kalle vill visa att träning är för alla och i varje avsnitt testar han olika träningsformer. På allvar verkligen, men med stor portion humor. Han tävlar i Bodyfitness-tävlingar och springer maraton och danstävlingar bl.a.
Klippet ovanför är när han blir lärd av Henrik Schyffert hur man discotränar på fredag. Så fantastiskt roligt koncept egentligen. Gör fredag till en träningsfest och träna endast det du tycker är roligt. Enligt Schyffert är det förstås biceps och bröst.


Höst! Med känsla för nystart!



Jamen tjena! En till outfit-bild! Jag tror det är hösten. Det är lite spännande att gräva i garderoben igen när det går att använda alla kläder. Inte bara små plagg som gör att man svettas minimalt. (Min garderob är alldeles för svag på det området.)

Idag failade jag totalt när jag hade tänkt ta ett gympass före jobbet. Tänkte att nu var det dags. Men så vaknade jag med täppt näsa och kände mig förkyld så jag ändrade mina planer. Min sambo har haft en dunderförkylning så jag går väl i smyg och väntar på att jag också ska drabbas. Gissa om jag ångrade mig sen när jag och en kollega var de första som parkerade bilen på jobbet och kollegan stegade iväg mot gymmet och jag gick in till jobbet. Vilket nederlag. Speciellt när den friska höstluften slog emot kinden och jag inte alls kände av förkylningen längre. Nåja, det kommer väl nya morgnar och nya chanser.

Annars så har jag en ny chans ikväll när Mariehamns taekwondoklubb kör igång med höstens träningar! Det ni - känns nästan som att börja skolan efter sommarlov.

New in!


Godmorgon! Ja, jag säger då det. Inte ofta det kommer in nya plagg i min garderob nuförtiden. I lördags tyckte jag ändå att en ny tröja var på sin plats. Eller den skrek på mig när jag gick in på HM helt enkelt. Väldigt nöjd är jag.
Så här såg jag ut igår. Allt annat är också från HM. Pennkjol och ett par riktigt gamla favorit-ankelboots.

De va det.

Kickoff med Mariehamns taekwondoklubb!


































Måndag! Vilken perfekt dag för lite festligheter!
Vi hade kickoff för höstterminen med Mariehamns taekwondoklubb ikväll. En sjukamp, knytkalas och ett litet möte där årets verksamhet planerades och diskuterades.
Jag var dubbelbokad med Bodycombat på Avancia så jag missade sjukampen - men den såg rolig ut. Hann ändå sitta en timme och njuta av sällskapet.

Galet roligt och fint gäng vi har. Vill du komma med så ska du testa vår grundkurs som startar 8:e september. Vi lovar att ta väl hand om dig!

Läs mer om grundkurs i taekwondo här!

Björnbär




Mängden björnbär den här sommaren bjuder på alltså! Vår frys kommer att bli full! De är väldigt praktiska för en lat plockerska som jag. Några per dag mognar, sen kan man plocka dom rakt i fryslådor utan extra rensprocess. Lägg till att jag inte behöver stå bland brännässlor och pissmyror när jag plockar (är man ett svart vinbär kan man känna sig träffad nu). Plockhimlen!


Enligt internet ser innehållet i dom svarta bären ut såhär:

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 184 kJ
Energi 44 kcal
Protein 1 g
Fett 0,4 g
Mättade fettsyror 0 g
Kolhydrater 7 g
Fibrer 6 g
C-vitamin 21 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 34 mcg
Järn 0,6 mg
Zink 0,3 mg
Kalcium 32 mg

Les Mills superstar

En av favorithelgerna för en Les Mills-fan närmar sig. Första helgen i september går Les Mills träningskonvent Super Saturday av stapeln igen.  Jag kommer såklart att åka dit! Iiiih!

I år har LM ordnat en talangtävling för instruktörer i jakt på att hitta en ny instruktörsstjärna som kommer att sen presenteras på Super saturday. Det har ordnats idol-liknande uttagningar med guldbiljetter till finalen och förutom att få instruera på Super saturday-scenen är bl.a. ett sponsorkontrakt med Reebook med i spelet. Kul!

Tävlingen går att följa i sociala medier och det har lagts upp videor från uttagningarna på youtube. Jag såg flera bekanta ansikten bland dom tävlande, det var ju trevligt! Såna jag träffat på under kvartalsutbildningarna i Stockholm.



Sneakers med kaninöron




























Kollade igenom Minna Parikkas höst-lookbook idag. Mm.. vilket ögongodis. Lite dyrt sånt.
Dom här t.ex. är dina för svettiga 245 euro.

Sara

Ja, min bloggutmaning* sket sig nu 3 dagar i sträck. Först har jag haft en fin och värdefull gäst så då finns inte utrymme för bloggtid. Iförrgår var hela huset utan ström och internet pga renoveringsjobb så då förstår ni att jag var chanslös. Sen igår hade jag bara fullt program och prioriterade lite soffhäng med Kim istället. Jag får väl kompensera med massor av uppdateringar då?

Sara - min fina vän från högstadie- och gymnasietiden kom via Åland när hon reste upp från Köpehamn till Nykarleby. Hon kom på söndag och åkte mot Åbo sen på måndag. Söndagen var lite regnig emellanåt men vi hann med lite småturistiga saker som att äta ålandspannkaka och se på utsikten hos Uffe på berget. Sen körde vi till Kastelholms slott där vi gick runt lite och låg länge på en brygga en lång stund och njöt av augustivindarna. Ett riktigt moment om jag får säga det själv. Det är nåt speciellt med Augusti. Och att få dela en lugn stund med en fin vän.
Sen åkte vi hem - promenerade in till stan och njöt av gott plåtbröd på Niska.
En riktig hänga med kompis-dag. Som förr i tiden nästan. Älsk på den dagen!



 Torra ovårdade fötter är ett augusti-tecken. En sommar har gått och är snart förbi.














*blogga varje dag i 2 veckor

Kulturnatten i Mariehamn






Augusti! Det är alltid en favoritmånad. Fortfarande sommar men mörka kvällar. Kravlöst på nåt sätt. Kulturnatten i Mariehamn ordnades igår och vi skulle bara ut och kolla lite men det blev faktiskt ett par timmar. I år hade de ett torg full av matstånd där man kunde köpa mat, som om jag förstod det rätt skulle till största delen baseras på åländska råvaror. Det var grymt tryck på Streat food, som det hette, för när vi kom dit runt kl 20 så var det långa köer och det förstod jag hade varit redan ett par timmar före. Jag tror det var en del som fick stänga tidigare än planerat pga att maten var slut. Inte helt dåligt det!

Efter att vi ätit tog vi en liten sväng till biblioteket där det var läsning av en Tove Jansson-text. Vi fortsatte sen med att chilla lite på Dinos terass med ytterligare gäng för att ta ett varv genom torggatan som var full med folk, sen via Emmaus på loppis-shopping och sen avsluta rundan vid emmaus-scenen där ett riktigt bra band spelade. De hann spela en stund och sen kom regnet. Både bandet och publiken tackade för sig och vi for hem. Regn - det är man inte van med nuförtiden. Jag hoppas regnet slutade tills elddansaren skulle ha sin uppvisning.



kvinnokroppen, Molly och #fatshaming

I mitt twitterflöde är det mycket hetska diskussioner nu kring fat shaming, som kanske startade med Mollys musikvideo där hon visar upp sin kropp med budskapet att hon är nöjd med sin kropp som den ser ut nu. Molly har en fin kropp med ett litet oväsentligt fettlager som gör att hon får några små små fettvalkar på magen när hon sitter ihopkrupen på en sten.

Först suckar jag över att vi har en korkad värld där några små fettvalkar på en känd kvinna skapar rubriker. Sen tycker jag som många andra att Mollys metod (att visa upp sig naken och säga så här ser jag ut och jag är stolt) tyvärr inte gör mig bättre till mods. Det här görs ju med jämna mellanrum av tjejtidningar redaktörer och kändisar som inte faller in i den rätta kroppsmodellen. Oftast ser ju personerna ändå jättebra ut så man blir ändå att tänka "men hon är nog snyggare än mig TROTS att hon säger att hon har de här bristerna". När jag såg Mollys bild tänkte jag först att "ja, hon har lite mindre fläsk på magen än vad jag har. Va bra då".


Den metod jag tror på är att kvinnor slutar prata om sina kroppars utseende och framförallt slutar ursäkta sig för hur hon ser ut.  Att alla slutar kommentera kvinnors kroppar om det verkligen inte är relevant för sammanhanget - vilket det oftast inte är. Jag vill se flera kvinnor i alla former skutta på glatt på bild (och vi verkligheten) med en "fuck you"-attityd.  Utan ursäkter! Med stolthet! Självsäkra kvinnor! Det är sexigt!
Fokusera på kroppen om du vill men låt det vara på prestationen och hur den fungerar. Och jobba på att vara snäll och tacksam över din kropp.


Mera  i ämnet:
  • Lady Dahmer öser på med blogginlägg och twitter i ämnet just nu.
  • Om ni missat historien om hur Samm Newman blev blockad från facebook pga lättklädda bilder läs den här. Absolut inte värsta bilderna men som såklart retade upp folk eftersom hon inte hade rätt kroppstyp. Instagram-moral i ett nötskal.





bloggen

Nej, nu måste det bli lite skärpning!
Den här bloggen svämmar inte över med uppdateringar precis och det gör lite ont i mig eftersom jag älskar den här bloggen. Sen 2006 har jag skrivit  och det är den enda dagbok jag har.

Jag kan kallt skylla på instagram eftersom det är så enkelt och kräver ingen dator. Skulle mobil-bloggning ge bra resultat skulle jag göra det - men jag har så mycket krav att jag vill att min blogg ska va fin. Därav mindre inlägg också. Mina egna krav på inläggen har blivit högre och därmed skriver jag mindre. Det är många inlägg som blir skrivna men aldrig publicerade för de går inte igenom kontrollen.
Så, hur löser jag det här. Jag tänkte på att ge mig själv en utmaning. Ett inlägg om dagen i 2 veckor. Som start. Med lägre krav men förhoppningsvis med ny glöd.






att uppskatta att vara frisk

GAH! Jag är inne på min tredje dag med inflammerat tandkött. Jag har en visdomstand på väg upp som gör att tandköttet runt om har blivit inflammerat. Jag ser ut som en hamster i halva ansiktet och kan öppna gapet 1 cm. Så jag äter mycket yoghurt nu just.
Men det är lugnt, jag äter antibiotika och sånt så förhoppningvis visas nåt resultat snart. Helst innan natten. Förra natten vaknade jag efter en timme och hade så ont så jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Till sist somnade jag med en fryst brödpåse på kinden och teven skrikandes i bakgrunden. Det här gör att jag är livrädd för kommande natt. Allt är värre om natten. Varför ska det vara så?

På tal om lite roligare saker så kom det rabattkuponger från ellos idag. Jag beställde det här bordet åt mig. Så fint! Ellos hem-avdelning är förövrigt riktigt bra i höst tycker jag. Massor med fint.