vackra Hirvlax



Vi har kommit hem från en skön julhelg i Vasa/Hirvlax.  Jag lägger upp foton från juldagen så det ser ut som att jag levt värsta friluftslivet och det får ni tro på bäst ni vill.

Jag ska återkomma med vackra julberättelser när jag har packat upp och landat ordentligt. Puss!





God Jul!

Det här är ett tidsinställt inlägg eftersom det är julafton och då finns ingen tid för att skriva blogg. För er som ändå har tid att läsa lite bloggar mellan Kalle Anka och julskinkan så tycker jag att ni ska njuta av den här vackra versionen av O Holy Night med gruppen Home free. Den sätter stämningen - och så är killarna riktigt mysiga att se på också. ;)

Jag önskar er en riktigt fin julhelg och att ni får njuta av lugn och ro. Var snälla med varann!


dan före dan före...



Fatta att det är julafton i övermorgon! Jag har några arbetstimmar kvar innan jag säger hejdå och går på mammaledigt. Jag fattar det inte. Igår slog det mig att det här blir egentligen första riktigt stora ändringen. Trots gravidmagen så har jag ju jobbat och levt som vanligt, men nu kommer den första vardagsändringen. Hm. Så e det nu.

Julfriden då? Jag har just slängt alla kläder i tvättmaskinen. Det kan man göra när man använder ungefär 5% av sin garderderob. haha!  Alla mina tre byxor jag använder och lite tröjor.  Typ. Det blir inte svårt att packa inför österbotten-trippen vi ska göra i helgen iaf. Jag vill inte slösa pengar på mera gravidkläder nu eftersom vi närmar oss deadline. Istället gjorde jag det enkelt och köpte ett par superblingiga örhängen från HM igår (som ni ser på fotot). Nåt som piggar upp! Det gäller att ta till små knep.

Det blir inte fler inlägg här före jul. Min uppesittarkväll kommer att firas i bilen, hoppas ni har det trevligare än så.  Njut av julen och har ni småbarn med i julfirandet så se nu till att hållas nykter! Puss!


(sen finns jag ju på instagram om ni vill ha mera updates @jemppari).

bump 34




Status: Vecka 34 och  47 dagar till BF.

Gravidappen säger: "Vätska kan samlas i kroppen..." och det kan jag väl hålla med om. Jag tycker det har ändrats en hel del den senaste veckan. Mitt ansikte ser lite svullet ut och läpparna blivit större. Jag känner att jag är påväg in i fasen "jag-orkar-inte-mer-ut-med-ungen-så-småningom".  Jag känner mig ibland som en stor traktor när jag kommer gåendes. Men det är en bit kvar så bara att bita ihop!

Alla graviditeter är olika så det är svårt att generalisera alltför mycket - men jag är ganska säker på att de flesta håller med om hur de 3 trimestrarna beskrivs: 1:a kan vara lite jobbigt pga illamående eller rädsla för missfall, 2:a trimestern när magen är sådär lagom fin och man ofta är piggare och mår bättre så är bästa tiden under graviditeten och sen 3:e trimestern är tröttsam för då är kroppen klumpig, man börjar bli trött på sitt tillstånd och otålig. Säger bara: trimester 3 I feel you!


Nu är det fredag. Jag känner lite stress inför helgen för jag vill ha allt klart för julen på söndag. Jag har inte alla julklappar ännu och det skulle inte vara ett problem om det inte varit för att jag orkar gå i butiker max en timme åt gången. Så det blir att göra upp en bra plan före helt enkelt.

Det har ramlat in en massa fina julkort de sista dagarna. TACK! De uppskattas mycket! Jag fick ut några i sista minuten - men inte alls så många som jag hade tänkt. Jag ser det ändå som en förbättring från ifjol när jag inte skickade ett enda. Vem vet hur bra jag gör det nästa år?

Mysig fredagkväll på er!


matlagningsglädjen



Idag hade jag en riktigt lyckad dag i köket. Ett nytt recept som var spännande och doftade gott från början till slut och som sedan också smakade riktigt bra. Det blir garanterat en repris på den här rätten redan den här veckan. Så den inte glöms bort och för att jag har lite ingredienser kvar att använda upp.

Jag kämpar med min laga-mat-motivation som jag gissar vissa kämpar med träningsmotivationen. Är det stressigt och mycket annat på gång så blir det sällan roligt att laga mat också. Där brister det nog mest på att planeringen är usel. I min drömvärld har jag planerat veckomenyn redan på söndag. Den drömmen har jag väl klarat av 1 eller 2 gånger max. Därför var det så roligt idag när jag hade mycket tid och fick göra något nytt. Det var ett roligt recept med mycket grönsaker - att göra färgglad mat är gör mig glad!

Jag gjorde thailändsk kycklingcurry från kokboken Pauluns fastfood. Det hela tog mig 45 minuter för det var en hel del hackande av grönsaker (20 minuter) och lite dålig tajmning på nudlarna (dit for extra 5 minuter). Så det var inte så snabbt - men en väldigt enkel rätt ändå.
Jag har sagt det tidigare tror jag men den kokboken är redan en av de mest använda kokböckerna jag har. Jag är äckligt nöjd med den.


80%


Veckans magbild, varsågoda! 80% av graviditeten har passerat nu enligt gravid-appen. Vi inleder vecka 33 nu och det går väl finfint kan jag väl säga. Kim skrattade och härmade mig när jag grymtandes satte mig i bilen idag och jag förklarade att han kommer nog att få höra mer av dom ljuden den närmsta tiden. Det är så sjukt ändå att jag växer och blir större och större. Att man säger fraser som "innan jag blir för stor", "jag är ju mycket större då" osv.

Dehär selfiesarna blir lite jobbigare med tiden också. Jag tog ett gäng just och konstaterade att kinderna blivit väldigt gosiga och ansiktsuttrycket ser lite väl trött ut. Inte många som kom förbi sorteringen precis.


Hörni. Det är mindre än 2 veckor till julafton (och jag har bara 7½ arbetsdag kvar!!). Jag beställde just en julklapp från en webshop (fick en sån bra idé) och så ser jag först efter beställningen att det står "vi kan tyvärr inte garantera att du får produkten före jul". GAH!




Taekwondoklubbens julfest 2014

Igår hade vi fest istället för träning. Julbuffe med all sorts julgodis, cheesecake, ålandspannkakor, glögg, nötter,chips och godis. Lägg till ett galet gäng och du har en rolig kväll.

Kristi var så vänlig och var värdinnan för kvällen och Jane var programledare. Hon hade fixat ihop en rolig tävling i 3 olika delmoment. Det var team Putte mot team Kim enligt samma regler som vi kör när vi har lagtävlingar på träningen.
Första delmomentet var en frågesport där Jane läste upp ett antal påståenden och vi skulle gissa vem i gruppen det handlade om. I förväg hade hon samlat in information av oss där vi skulle meddela en sak som ingen annan visste om. Ett bra sätt att lära känna gänget lite mera. Det kom väl till pass för vi har ett stort gäng pigga nya medlemmar som gått grundkursen i år.

Andra delmomentet var väl mest taekwondobaserat eftersom det handlade om att paketera in en skolåda till en julklapp - med fötterna! I taekwondon jobbar vi ju på att öka intelligensen i fötterna och det här var väl ett slags eldprov. Kravet var att vi måste använda tejp, sax och snöre. Vi fixade faktiskt riktigt fina paket tyckte jag. Kristis barn agerade en sträng och rättvis jury.

Sista delmomentet var en klassisk stafett där vi skulle flytta en tennisboll från haka till haka och sen in i ett rör.

Jag var såklart på det vinnande laget: team Putte. Vi var väldigt duktiga vinnare.

Det var som vanligt en väldigt trevlig kväll och jag är jätteglad att vi har fått så många nya fina medlemmar i år.

Lite fot-foton:

Bollen som sitter på golvet och dirigerar är jag. 

Om man tycker att man briljerar med tejp med händerna ...





allt ordnar sig

Ja! I måndags kopplades Sverigekabeln in igen till holmen och idag fick vi det glädjande beskedet att Tehy-strejken är över. Alltså vårdpersonalen kommer att komma tillbaka till jobb. Det känns onekligen skönt med tanke på att det inte är överdrivet länge tills bebisen kan få för sig att vilja ut.
För den oinsatta så hamnade blivande mammor att ta sig till Sverige eller Finland flera veckor före födelsedatumet under strejken.  Det är ju inte så roligt.

Det är två veckor till jul och jag har två veckor kvar på jobb före jag går på mammaledigt. Att gå på mammaledigt känns lika obegripligt som att jag är gravid. Bra början får jag åtminstone för vi åker upp till Österbotten och firar jul där. Längt!

Sen på tal om cravings är det lite snack om hur törstig en graviditet gör en. Jag har druckit minst 2 liter vatten idag och jag är fortfarande törstig. Jag försöker dricka vatten redan från morgonen nu för jag har märkt att jag blir riktigt törstig till kvällen och det vet vi ju alla att dricka ett stop med vatten före läggdags är dålig idé. Jag förstår nog varför jag är törstig - det är ju säkert mycket mer vatten i omlopp nu, men jag är fascinerad ändå hur stor törst man kan ha.





orkar du inte vara positiv så håll tyst


Jane skrev bra om hur gnälligt det är på facebook över att strömmen är lite sisådär på den här holmen nu just. Det kanske vore läge att ta lite perspektiv på läget kanske? Vara lite nöjd med det man har. Det är ju inte så att Åland förvandlats till ett u-land. Jag åt mig iallafall mätt och har inte frusit på hela dagen. För de flesta av oss här omkring har  mycket att glädjas över - men den klyschan orkar inte folk med utan det ska gnällas över småsaker.
Människor älskar verkligen att gnälla och rasa över småsaker. Känner man sig det minsta kränkt eller dåligt behandlad ska det nog fram direkt. Ååå va arg man är på facebook.  Jag blir trött.

Jag tror stenhårt på att man mår bäst om man undviker så många negativa källor som möjligt. Att avfölja domedagsprofeterna och gnällspikarna på facebook gör inte att du missar nåt utan att du kommer att vara gladare till lags. Jag har själv friskt tagit bort de som skriver mest negativa saker eftersom jag märkte att jag kunde gå en hel dag och vara arg på det jag läst. Det jag inte ser kan jag inte störa mig på. Samma sak gäller förstås instagram också. Twitter däremot - där älskar jag de arga politiska inläggen. Det måste ju finnas balans. Däremot är det ofta sakliga värdsliga saker som diskuteras och det är en helt annan sak tycker jag. Att veta hur jävligt det är ut i världen ger en också perspektiv på tillvaron.

Att man själv är negativ är en sak - men man borde känna lite ansvar när man sprider ut det åt resten av världen. Negativitet är ett lömskt virus.

jaa,,,
Tänk om folk var lite mer chill istället. Och lite glada och snälla. Hur svårt är det egentligen?

gravid-dagboken


Idag har varit en såndär dag när jag kännt mig riktigt gravid. Vissa dagar går det bättre och då tänker jag inte så mycket på magen. Idag däremot har magen varit med hela tiden. Jag har haft lite känningar i bäckenet när jag rört på mig och att böja sig har varit extra tungt. Igårkväll så hade jag riktigt svårt att somna för att det var så mycket action i magen. Jag sa åt blivande fadern att han skulle prata förstånd med lillhen och det behövdes bara sägas en gång så blev det lugnt. haha! Lydig krabat. (säkert)

Vecka 32 startade idag. Veckorna går ruskigt snabbt nu. Snart är det jul och min mammaledighet börjar. På samma gång som att jag börjar känna mig mer och mer redo så fattar jag ingenting.

 Tvångsgos med Samsam!






elkris, vecka 31 och bebisfeber

Har ni sett serien  Revolution? Det handlar om att strömmen försvinner och hur livet ser ut 10 år efteråt. Det är en jättebra serie - som tyvärr lades ner efter 2 säsonger (borde vara böter på sånt förresten). Förhoppningsvis tar nån över produktionen för jag gillade verkligen serien. Nu vet ingen inte hur den slutar - men det skulle kanske ha varit bra med lite sådan info för just nu har vi elkris här på Åland.
Orsaken till elkrisen är att man kopplat ur Sverigekabeln för föreberedelsejobb för den kommande Finlandskabeln och ön går på den s.k ödrift just nu. Problemet där är att en dieselgenerator har gått sönder och därför är det svagt med reservkraftresurser. Perfekt tajmat till årets mörkaste månad!

 Samsam bidrar och tänder inte sin julbelysning i sitt fönster.



Sen på tal om magen så rundar vi av vecka 31 idag. Enligt gravid-appen så har 77,5% av graviditeten passerat nu. 63 dagar till BF.
Jag märker att det blir bara mera och mera bebistankar i huvudet. Förberedelserna är i full gång mentalt. Idag var det en jätteliten gosig bebis framför oss i kassakön på S-market och jag höll på dog! Den var så liten och söt. Längtan till vår egen växte ännu en aning.
Jag har ännu inte börjat stressa upp mig för Tehy-strejken men hoppas de får ett förslag de kan acceptera snart. Strejken har pågått i 2 veckor nu och snart börjar det väl räcka tycker jag.


Ikväll ska jag göra ett  besök till taekwondoträningen. Även om jag själv inte ska röra på mig ska jag försöka få andra att göra det. Det här är bra för min sociala sida också - håller på blir lite rastlös här hemma. En stund med medlemmarna i Mariehamns taekwondoklubb piggar alltid upp. Älskar det gänget!

sockeröverdosen

Idag tror jag att jag dök ner i nåt sorts nytt lågvatten när det kommer till skräpmatsintag. Jag har haft ett stort sötsug hela graviditeten och jag har inte kämpat emot saken precis. Som värsta nybörjaren har jag väntat att "motivationen ska dyka upp". Den väntan gick om idag tror jag. Efter att ha druckit glögg, ätit prinsesstårta och jultårta, godis och pepparkakor så fick jag en riktig dipp på eftermiddagen. En liten överdos.  Det var sparken i arslet jag väntat kan man säga. Nya hälsosamma mellanmål är planerade nu och det blev kyckling och rotsaker till middag. Jag har fått nog och ska försöka minnas den här känslan en bra stund framöver. Speciellt imorgonbitti på jobbet när mina ögon möter godisskålen.

Jag minns att jag före jag var gravid hade en liten föreställning över hur jag skulle hantera en graviditet om jag hamnade i en. Äta hälsosamt och bara tänka på att ge bra näring åt babyn i magen och träna så att kroppen skulle hålla mig frisk. Blogga frenetiskt om gravidträning osv. Tänk vad fel man kan ha.
Iof inte helt försent ännu.

ödmjuka kramar,
Jenny


Imorgon blir det chiapudding istället för snickers!