träna med appen MammaMage

Jag har gjort klart min träning med MammaMage-appen nu. Det är ett perfekt hjälpmedel för att komma igång med träning efter en graviditet. Den hjälper att aktivera de djupa magmusklerna som blir uttöjda när man väntar barn. Man kan använda appen även när barnen är större ifall man känner att man har problem - det kan bara hända att man måste jobba lite hårdare. Man kan också köra igång redan några dagar efter förlossningen om det känns bra.

Med mammaMage tränar man alltså de djupa magmusklerna, transversus abdominis, som ligger längst in under de ytligare synliga magmusklerna. På mammamage.se skriver de såhär om de djupa magmusklerna:

De djupa musklerna arbetar med låg kraft och kan vara aktiva under lång tid. Det är de här musklerna som ska hålla kroppen upprätt, som stabiliserar oss när vi lyfter något och som håller kontroll på kroppsdelarna. Bra kontroll på de djupa musklerna ger en fast mage och en smalare midja.

Ineffektiva djupa muskler ökar risken för ryggsmärta eller ont i skuldrorna. Och det ger en fluffig och mjuk mage som hänger.

De djupa magmusklerna har ofta nedsatt funktion efter en graviditet. De har töjts ut och bindvävsstråket längst fram i buken kan ha försvagats. Kör man då igång med tuff träning och med övningar som kräver kraft och rörelse så triggas de ytliga musklerna att arbeta. Det försvårar de djupa musklernas läkning och återgång till normal funktion.


Jag gjorde mitt första pass en vecka efter förlossningen. Då var jag annars inte i bra skick - jag hade svårt att gå och röra mig pga ont i magen och ja, ont längre ner pga förlossning och stygn. Trots det gick det finfint att göra övningarna på nivå 1. Det är verkligen inga svettiga övningar utan man ska jobba långsamt och med noggrann teknik för att få till det rätt. Jag säger inte att det var lätt - men det är noggranna beskrivningar hur kroppen ska jobba i övningarna så jag följde dom stenhårt och kände efter så mycket det gick.
I början gick många övningar ut på att hålla in magen i olika positioner. Efter en förlossning är det här inte nån självklarhet och det märktes efter en tids träning att det började gå bättre. Varje nivå innehöll också en knipövning och det gjorde att man kom igång ordentligt med dom också. Alternativt inte slapp undan dom.

Appen är verkligen bra uttänkt. Den gör träningen så lätt att göra som möjligt. Det är 7 nivåer med 10 träningspass per nivå. Det går inte att komma åt en högre nivå än den man klarat av. Efter tio pass öppnas ett test. Anser man att man klarat av testet öppnas följande nivå. Det var 4-6 övningar per nivå och när man klickade sig in på en övning behövde man bara trycka på "Träna" och en klocka körde igång. Sen var det vila 10 sekunder och sen upprepning osv. Varje övning hade bilder eller liten video på hur det skulle utföras. Gjorde man alla övningar så räckte ett pass i 10-15 minuter så det var inte någon tidstjuv precis. MammaMage minskar pressen också genom att skriva ut att man inte behöver göra alla övningar varje gång ifall man inte hinner. Huvudsaken man gjorde några.

Mina resultat är inte så synliga, men jag tycker själv att min hållning känns mer stabil och jag har kan nu utan problem dra in magen. Jag känner att jag har återskapat en kontakt mellan hjärnan och magen. På bilderna drar jag in magen på båda och man ser ju nog en liten skillnad på magen ändå.
Andra positiva saker med MammaMage-appen är att den hjälper en att komma igång. När man är nybliven förälder är det absolut inte självklart hur man ska få till träning samtidigt som man tar hand om en liten bebis.  Jag hade som taktik att jag tränade vid första tillfälle Minni sov. Ju tidigare passet gjordes på dagen desto mer sannolikt att det blev av. Genom att jag oftast hann träna alla övningar på ett pass bevisade jag åt mig själv att åtminstone 15 minuter per dag kan jag lägga på mig själv. Att få igång en träningsrutin var viktigt för mig, så jag tyckte att det här var ett bra sätt att komma in i rullorna.

Jag har stort förtroende för dom som står bakom MammaMage-appen och är väldigt tacksam att den finns. Jag skulle absolut inte ha gjort ett så här bra grundarbete för min magstyrka på egen hand.2 kommentarer:

 1. Så härligt att höra att du är igång igen! Ville bara påpeka om mammamage-appen, att det passar inte alla. Som mig tex. Som inte hade gjort på rätt sätt sen förlossningarna, dvs lyftat tungt i flera år efteråt och gjort plankor som bara den med diastas, alltså magmuskeldelning. Och det här var en certifierad mammamage-tränare som sa åt mig att inte alls köra från mammamage-appen, den var tydligen för svår för mig. Så den passar inte alla, även om man börjar "lätt" i appen. Lönar sig att kolla själv hur mycket delning man har eller gå till en som kan det där. Jag trodde ju att jag skulle kunna köra mammamage-appen jag också, men tji fick jag... ;) Kämpar än med mina tre övningar som jag gör liggandes, sittandes och ståendes får jag inte köra än heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tillägget! Ja, så är det väl att den inte hjälper i såna fall. :( Hoppas ditt kämpande ger resultat!
   Det är roligt att vara igång igen - även om det känns jobbigt ibland när man har så mycket jobb framför sig. Jag påminner mig ständigt om att ett pass ändrar inget - men ett helt år med regelbunden träning ger definitivt resultat i nån form. ;)

   Radera