Sköldkörteln

Jag minns inte om jag nämnde det här när jag var gravid - men jag åt thyroxin för sköldkörteln under nästan hela graviditeten. Jag hade underproduktion, vilket tydligen är ganska vanligt hos gravida och fick då pröva mig fram till en bra dos. Det var regelbundna blodprov under hela graviditeten. Sen efter förlossningen tog jag inga fler tabletter. Efter ungefär 3 månader tog jag ett nytt blodprov och det visade att alla värden var ok. Skönt!

Jag fick ändå rekommendation att ta ett nytt blodprov ett år efter förlossningen och nu när vi närmar oss ettårsdagen fick jag det gjort. I torsdags ringde läkaren upp och sa att mina värden var så låga så att hon rekommenderade mig att börja äta thyroxin igen. Det är inte helt onormalt att det kan vara problem en stund efter en graviditet, så det behöver inte vara livslångt sa hon. Så nu fick jag en rekommendation på hur mycket jag skulle ta (tur att jag hade tabletterna kvar)  och sen blir det uppföljning och läkarbesök om 4 veckor.

Det var lite jobbigare att ta in den här gången, måste jag erkänna. När jag var gravid så var hela kroppen konstig så då kunde jag acceptera att det var något som inte var som det ska. Nu däremot vill jag inte ha nåt fel någonstans. Sen tycker jag det är väldigt svårt att förslå sig på den här sköldkörteln också. Jag förstår inte varför det är så här och det stör mig en aning.

För att förklara snabbt så sitter sköldkörteln i halsen och producerar som påverkar nästan alla kroppens funktioner och ämnesomsättning. Så underproduktion tar då ner ämnesomsättningen lite och man kan ha svårt att gå ner i vikt exempelvis.

Google säger om symtom så här:

Exempel på tidiga symtom på hypotyreos (underproduktion) är

 • trötthet eller nedsatt ork
 • depression
 • koncentrationssvårigheter
 • frusenhet.

Exempel på senare symtom är

 • torr hud och torrt hår
 • förstoppning
 • sämre minne.

Väldigt diffusa symptom. Jag har varit trött den senaste tiden - men avskrivit det som att jag börjat jobba och allt som har med det att göra. Humöret har inte heller varit speciellt uppåt alla gånger - jag har faktiskt varit lite djupare ner i svackor än vad jag brukar. Jag har haft ett par "psykbryt". Hehe.  Det har jag också avskrivit som temporärt med tanke på hur livet har ändrat nu med att jobba och vara mamma och för att jag är så trött. "Bara jag får sova blir jag nog på bra humör igen" är en mening som susat på i mitt huvud väldigt ofta.  Sist och slutligen kanske det inte bara varit så då. Vem vet?

Det finns inte så mycket att göra nu än att se till att få upp värdena genom att äta thyroxin och sen hoppas att allt ordnar sig. Som läkaren (och dr Google) sa så är det antagligen temporärt.
6 kommentarer:

 1. Oj nej.. vad tanken som kom upp i huvudet när jag läste rubriken. Hoppas verkligen att det reder sig! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack! ja, det gör väl nog det tänkte jag. :D kram!

   Radera
 2. tack för det här kanske nåt jag också borde kolla har avskrivit det med jobba bygga osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan nog vara värt att kolla upp! Som sagt så är det så diffusa symptom så man går ju bara och tror att det är andra omständigheter som bråkar.

   Radera
  2. I feel you!Jag åt också under graviditeten, men till skillnad från dig trodde jag att jag sku måsta äta medicin resten av livet när jag väl börjat äta. Jag fortsatte ju t.o.m när jag inte var gravid mera, fast jag inte skulle ha behövt. Detta i sin tur verkar ha påverkat amningen, som blev bättre när jag slutade med thyroxin då sonen var tre månader. Så ha detta i bakhuvudet om du blir gravid igen, kan ju vara individuellt men ändå. Nu efter jag slutade har (än så länge) mina värden varit bra, men jag ska på ny kontroll snart. Jag hoppas ju nästan att jag sku "få" äta thyroxin, för jag tror jag är ett sånt där gränsfall, mina värden är inte riktigt bra med inte tillräckligt dåliga. Och jag har ju så lätt att gå upp i vikt och svårt att gå ner, så jag tror thyroxinet kan hjälpa lite där, även om det förstås inte är bra att äta medicin. Men det jag sku säga, det är ju ganska vanligt att vi kvinnor med rötter från österbotten har underfunktion av sköldkörteln, och även om man förstås vill att allt i kroppen ska fungera som det ska så skulle jag tro att detta är ett av de lindrigaste "åkommorna" man kan ha. Lycka till och komma ihåg att äta salt med jod alt. jodtillskott! :) Det behövs för sköldskörtelns funktion!

   Radera
  3. Okej.. jag blev tillsagd på mödrarådgivningen att sluta med thyroxinet direkt efter förlossningen. Bra att notera att det kan påverka amningen - tur att det löste sig för er. Och bra att du gör en ny kontroll! Efter att jag var och tog blodprov började jag analysera läget så jag kände nog på mig att läkaren skulle säga att värdena inte var ok. Du har nog rätt - värre saker kan man råka ut för. :) Och bra att det finns piller att ta. :P

   Radera