Bodycombat efter förlossning

Imorgon ska jag göra comeback på gymmet! Jag tänkte skriva som instruktör - men jag har ju faktiskt hållit i 1,5 taekwondopass redan. Jag tänker ännu inte börja instruera Bodycombat eftersom jag känner att det är för tufft för min postgravida kropp (att delta i pass fungerar - men när man instruerar ett Les Mills pass så krävs det att man själv står där och levererar i toppform).
Cirkelträning står på schemat imorgon och där blir rollen mer som peppande och instruerande från sidan. Jag ser riktigt mycket fram emot det - det är precis rätt tid nu känner jag.

På tal om bodycombat så var jag och körde ett pass med Kicki ikväll när hon övade inför release-byte. Det är andra gången jag testar på det efter förlossningen och det gick ju mycket bättre idag än senast. Det märks att kroppen återhämtar sig hela tiden. När jag jämför mig hur jag kände mig för två månader sen så är det en mycket starkare kropp jag har idag.
Jag orkade ha bra tempo och fokus halva combatpasset idag, sen blev jag lite trött och jag märkte att jag fick inte ur mig lika mycket energi.  Skillnaden från förra gången jag prövade på passet var att jag orkade nu hålla bättre teknik och högre tempo, samt mera tyngd i slagen den första halvan. Förra gången kom jag aldrig igång ordentligt eftersom jag inte orkade slå tillräckligt hårt.
Ur mammamag-synvinkel så var bodycombat ganska skönt. Alla slag, knän och sparkar är grym coreträning om man gör sin teknik rätt. Det gäller att få mer hela kroppen i slagen och rotera ordentligt i teknikerna. Själva hoppen är däremot inte så bra - men det går att ersätta de små pulshoppen med knäböj och hoppsparkarna kan man göra utan hopp.


Tips för dig som vill träna bodycombat efter graviditet:
-  Känn efter och pressa inte kroppen om det känns fel nånstans. Du gör dig ingen tjänst att pressa för mycket.
- Var väldigt försiktig med hoppen den närmsta tiden efter förlossningen och sålänge du ammar eftersom du fortfarande har hormonet relaxin i kroppen.
- Byt ut pulshoppen mot knäböj - var ödmjuk och strunta i om du är den enda i salen som gör knäböj.
- Plocka bort hoppen i hoppsparkarna. 
- Håll in magen och försök tänka på att ha en lätt spänning i magen hela tiden. Angående att träna bodycombat under graviditet så rekommenderar Les Mills inte passet under graviditeten.2 kommentarer:

  1. oj det här med tränings rekomendationer och graviditet är nåt som får mej att se rött... min teori e så länge det känns bra är det bra. Båda mina graviditeter har jag tränat combat och ganska långt in också nu senast slutade jag redan tremånader före eftersom det blev program byte men första graviditeten var jag på sista passet två veckor före beräknad datum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jå, ofta är ju rekommendationer så att företag har ryggen bar ifall det skulle hända något. Sålänge man har vett att ta det lugnare och känna efter så funkar ju det mesta. Men det finns ju många som inte har sånt vett ;)

      Radera