detox-bedrägeriet


Det är så skönt när folk med lite vett i huvudet pratar ibland. Som i det här klippet från Nyhetsmorgon när doktor Mikael dissar juice-detox.

Han påpekar att kroppen redan har sina reningsorgan som lever, njure och hud. Han frågar också vad det är för sorts gifter man detoxar bort? Vad heter giftet man vill ha ut? Det borde isåfall gå att mäta före och efter-värden för att nu bevisa att det fungerar. Tilde gör också ett bra jobb och tar upp alla vinklar som talar för detox. Till exempel om att hon hört att gamla matrester fastnar i tarmen och så vidare. Då tycker doktor Mikael att man kan lägga en slang i stjärten istället och skölja ut det om man är rädd för sånt (fast det är totalt meningslöst det också). Se klippet - det är inte långt men väldigt roligt.

Att ta en juice-kur är inte farligt tycker han, men att kalla det detox är fel. För juicerna hjälper inte att ta bort gifter.  "Man måste ju kalla det för vad det är". Bedrägeri alltså.

Om vi ska vara riktigt ärliga med oss själva så tror jag att de flesta juice-detoxar för att helt enkelt bli smala. Att bara dricka juicer några dagar är ju ett enkelt sätt att få dendär platta magen. Fast det är inget nån erkänner högt ändå.

Jag har själv testat en detox i 2 veckor (du kan läsa om det under taggen detox). Det var inte en juice-detox utan en meny på vegetarisk mat. Det i sig var en riktigt rolig kulinarisk upplevelse med nya maträtter, däremot upplevde jag inga större detox-moments. Ni kan läsa utvärderingen här.

Ännu en gång. Snabbfixar fungerar inte. Balans är A och O. Och varför behöver du en detox? Lev balanserat och din kropp hjälper dig. Fyll dina regelbundna måltider med näringsrik mat och din kropp kommer inte ha problem om du äter en glass eller tar öl vid något tillfälle. Använd ditt folkvett. Det finns nog där. ;) 


2 kommentarer:

  1. Amen! Vill man må bra är det bäst att ha en hälsosam livsstil, tyvärr säljer inte det lika bra som quick fixes gör. Och förresten, de där tightsen. Wow!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, så är det ju. Inte säljbart att bara äta bra mat i lagom mängd.;) Ja, dedär tightsen är så fina! :)

      Radera