Neorologisk träning

Vi, Mariehamns taekwondoklubb, hade äran att ha Tom-Stefan Witting på besök  för lite över en vecka sen. Han höll en workshop åt oss på nästan 3 h.  Witting forskar och jobbar med neurologisk träning och har metoder på hur man på ett enkelt sätt får kroppen starkare och rörligare. På några minuter. Han imponerade på oss allihopa skulle jag våga påstå.

Filosofin igår kretsade kring att få kroppen att jobba så rent som möjligt. Det här är ju direkt intressant för en taekwondoutövare eftersom man i taekwondo letar efter perfektion i tekniker och hög precision i allt. För ultimat precision behöver kroppen göra precis som man vill.

Witting pratade om att programmera kroppen så att den använder sitt fulla potential. Ofta finns en kraften som jobbar emot den rörelse man vill göra - en motkraft.  Genom att stimulera de muskler som ska användas så programmerar man hjärnan att lägga all krut på dom musklerna  som ska jobba och samtidigt kopplas motkraften bort automatiskt.
Ett exempel är att sparka rakt bakåt med benet. För många så kommer benet inte att gå i en rak bana bakåt utan kanske rotera utåt eller inåt, vilket betyder att det finns muskler på sidorna som jobbar också - fast det egentligen inte är meningen. Sen får man ofta inte ut benet så långt bakåt heller eftersom det finns en motkraft i höftböjaren exempelvis. Genom att stimulera de muskler som faktiskt ska jobba så kan man modifiera rörelsen så att benet lyfts högre och rakare upp.

Witting målade upp en bild på hur det går signalbanor från hjärnan ut till muskler som ska användas i en rörelse. Problemet med de flesta vuxna människor idag är dock att alla signaler går inte ut till rätt muskler utan signaler läcker ut till andra muskler. På så sätt får man inte hela signalen till rätt muskel och man får inte ut den maximala kraften. Witting har jobbat med många elitidrottare som och för att se hur deras signaler är renare. Han har även med hjälp av sina metoder fått elitidrottare att förbättra kraft i sina tekniker inom några månaders tid.

Det som slog mig mest under den här workshopen är att kroppen är så underbart komplex och att vi antagligen bara använder en liten procent av dess potential. Vet inte om det är programmeraren i mig som också tycker det är sjukt spännande att man kan programmera sin kropp så att den gör precis som man vill.

Nu kan jag verkligen inte förklara teorin mera efter att bara lyssnat på honom i två timmar. Vi får hoppas att han kommer ut med en bok så småningom!

Mera Witting här:
Neurlize.me


Wittings första offer var Therese. Han lovade före han frågade om frivilliga att det inte skulle göra ont nånstans. Konstigt nog så såg det inte ut så alla gånger.  Witting tyckte däremot att det var roligt.


 Här en liten demo på hur stark Linda blev i sitt ben efter att rätt muskler stimulerats och "kopplats" på.

 Även småtjejer blev starka av Wittings metoder. Här Cornelia som blivit starkare än sin pappa.Hehe. Ja, han såg ut som ett barn på julafton när han fick oss att sprattla till. Här med hans favoritoffer Jane.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar