Självförsvar


Bild: hittade en klockren bildserie från en gammal självförsvarsbok via Pinterest. Teknikerna fortfarande aktuella.


Idag hjälpte jag Kim när han höll en lektion i en självförsvarskurs han håller för högskolan här på Åland. Det var ett första fysiskt pass där deltagarna fick pröva på att slå och sparka.  Syftet var att skapa bättre självförtroende för deltagarna så att de känner att de är lite mera kapabla att försvara sig ifall de hamnar i en sådan situation. Även om jag varit med på liknande lektioner tidigare och hört mycket av det Kim berättade idag så var det lika intressant nu som då. Dessutom är Kim alltid så trevlig att lyssna på. Nu är jag kanske liiite partisk men har alltid tyckt att han är suverän instruktör och lärare. Sen är han väldigt kunnig och har ett brinnande intresse i självförsvarsämnet.

På tal om självförsvar då...
Har ni tänkt på hur ni skulle reagera ifall någon kom och tog i er på gatan när ni var som minst beredda? När ni stöter på en hotfull person. Skulle ni våga göra något eller skulle ni frysa? Det är just att frysa eller inte göra motstånd och itne inta offerrollen som man försöker motverka i en självförsvarskurs och därför tycker jag det är så viktigt att ha lite kunskap i området.

Att försvara sig kräver mycket av en mentalt. Som Kim sa idag så handlar det om att man vet att man kan lita på sig själv att man klarar av att göra motstånd. Ibland kan det till och med räcka att visa åt anfallaren att man lägger emot. För när en person har beslutat att gå till attack så är det med vetskapen om att den är större och starkare än sitt offer. Visar sen offret vara starkare än vad anfallaren tror så kanske den gör en omkalkylering och flyr fältet.
Att redan tänka ut scenarion i ditt huvud hur du skulle göra i en självförsvarssituation kan vara bra stöd.

Så det är dagens rekommendation alltså: Gå en självförsvarskurs!  Eller börja träna kampsport - det är ju ännu bättre!3 kommentarer:

 1. Min mamma har lärt mig följande självförsvarsteknik: sparka personen (oftast är det en man i scenariot) i skrevet och spring sedan som fan. Det är min plan ifall något skulle hända. En liten del av mig tränar löpning för att jag ska orka springa undan bad guys.

  SvaraRadera
 2. De e bra Jill! :) Men kom ihåg att lägg in en vilseledande manöver före skrevsparken eftersom de flesta män har inbyggda reflexer att skydda sig där - så för att verkligen få in en träff lägg in ett slag eller nåt annat (spotta exempelvis) mot ögonen så att anfallarens fokus är där. ;) Springa är bästa försvar - så länge du är säker på att du hinner undan. Annars är det farligt om anfallaren hinner ikapp och tar fast dig och du har ryggen mot anfallaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Good to know! Ska programmera in det du skriver, så att det blir bra sen om något händer. Tack!

   Radera