Vi måste ju röra på oss

Det här med rörelse har jag funderat lite kring den senaste tiden...

Vet inte om ni såg dendär dokumentären i våras på Vetenskapens värld där de hade ett avsnitt där de hade om bl.a konditionsträning och vad träning för för blodfetter osv. Hursomhelst så hade de en liten grej om vardagsrörelse. De pratade med en man som forskat mycket i det och han var helt övertygad om att det är farligast att sitta still hela tiden. Så här förstod jag det: sitter man på sin röv 90% av dagen så gör inte 10% träning så himla mycket nytta.

Sen lyssnade jag på Petra Axlunds podcast där hon pratade med svenska super-PT:n Andreas Öhgren. Han sa nåt i stil med (obs: fritt citerat och kanske lite överdrivet): vi sitter på jobbet, vi sätter oss i bilen hem där vi sitter framför datorn eller teven. Sen sitter vi i bilen på väg till gymmet där vi sen sitter på en motionscykel.

Och sen har vi den här bilden:

Dom här sakerna har bidragit till att jag blivit lite mera motiverad att cykla till jobbet, ta trapporna och hissa upp arbetsbordet och stå lite mera. Det hjälper också till att jag är mindre lat hemma eftersom jag tänker att jag gör min kropp en tjänst om jag rör på mig. När jag städar, rensar ogräs, skyfflar grus eller diskar. Att tänka på sin kropp som en maskin - används den inte så rostar den ihop! Jag har inga planer på att rosta ihop på en stund.

1 kommentar:

  1. När jag ser det här inlägget vill jag slå händerna för öronen och ögonen och bara "lalalalalala". Kanske det hjälper om man halvligger i soffan.. ;)

    SvaraRadera