att läsa för de små

Jag och fröken för nån dag sen


Idag var jag och Minni på familjecafét som folkhälsan här i Mariehamn ordnar. Det är en ganska skön grej. Man får gå dit om man vill, för en liten peng får man dricka kaffe och äta lite snacks och barnen får leka och härja runt lite. De har också olika teman och idag var en kvinna och pratade om läsning för barn.

Att det är viktigt att läsa för barn vet jag väl. Det vet väl de flesta. För att de ska få ett bra ordförråd och så vidare. Däremot hade jag kanske inte tänkt så långa banor som den här kvinnan, som verkligen brann för det här (och ja, jag har glömt namnet tyvärr). 

En skräckhistoria som hon berättade var att hon tipsat åt en 9-10 årig kille att han skulle ta hem en bok och ha sin pappa att läsa den för honom. Det hade pojken tyckt var konstigt för han hade nu aldrig sett en karl läsa. 
Den här pojken tyckte tydligen att läsa var något kvinnor gör. Nån annan än jag som blir mörkrädd av det här? Det får ju inte bli så! 


Vi pratade också om att redan som små bebisar är det bra att läsa för barnen. Även om de kanske inte är så koncentrerade hela tiden så kommer de att lyssna. Att ha dom nära och mysa vid lässtunden inger trygghet. Att inte underskatta barnen kring bokval var också viktigt - barnen vill ha en bra story. Förstås påpekades också att det är viktigt att pappan också läser för barnet.

Nå, jag kan inte återge så mycket helt av. Men jag är ännu mera säker på att vi tänker läsa för Minni så mycket det går (när är hon redo för Harry Potter? hehe). Jag och Minni tog redan idag en ordentlig mysläsarstund i soffan.

Mys med bebis - inget slår det förresten. 


1 kommentar:

  1. Ja herregud, själv e man uppväxt där hela familjen satt med näsan i en bok - förutom mamma. För övrigt börjar väl Minni snart bli mogen för mamma mu iallafall, för mamma mu kickkas harry potters ass vilken dag som helst, typ.

    SvaraRadera