#enskamIgår var jag på Magnus Betnér och Soran Ismails show "En skam för Sverige".  Förväntningarna var skyhöga. Förra gången Betnér var på Åland var jag och tittade och då höll jag bokstavligen på att kvävas av skratt. Jag minns att tårarna sprutade och jag fick nästan panik för att jag inte kunde andas. Det var då.

Betnér var ut först igår. Sådär direkt kan jag säga att han inte var lika rolig som förra gången (men det var svårtoppat). Men jag gillade det. Jag gillar hans arga, grova stil. Att han är arg på att folk är idioter, att han tycker att folk kunde tänka lite längre, läsa lite mera böcker och inte vara så småsinta. Det var inte många som kom undan. SD, kändiskåta journalister, ungdomar (alla yngre än Magnus) och personliga tränare fick sig en dänga. Och mjuka surdegsbrödbakande pappor. Han tog också upp dedär småproblemen som svenska folket älskar att rasa över, klippning av Kalle Ankas jul, Pippi-grejen osv.
Jag tror att problemet med Betnér är att jag har sett så mycket material med honom och jag har sett hans shower tidigare och det kom inga överraskningar igår. Det var lite förutsägbart. MEN, jag satt och småskrattade genom hela så dåligt var det inte.

Soran Ismail däremot har jag ingen vidare erfarenhet av så han upplevde jag som lite vassare igår. Han stod där på scen och såg lite försynt ut. Han pratade om dendär pinsamma järnrörsskandalen som SD-ministrarna hade gjort för nåt år sen, han tog upp godisrasismen (kinapuffarna, negerbollar osv) och han tog upp många viktiga vinklar kring varför ordet neger är kränkande. Han pratade också om hur det är att vara kurd i Sverige. På ett skämtsamt sätt fick han fram bra poänger i allvarliga ämnen.
Han tog också upp hur fåniga många svenska klassiska fraser är. Som hur man förklarar åt en amerikan varför det börjar regna när man dödar en spindel. Eller varför man säger "det är ju en dag imorgon också".

Både Soran och Magnus generaliserade för fullt och det är alltid en fullträff hur människor i grupp fungerar. Hur ett helt land kan rasa för att ett bibliotek flyttar Tintin-böckerna från en avdelning till en annan. Eller att en moské frågar om de får ha ett böneutrop. Eller hur nån kan tycka att Sverige inte är värt att bo i bara för att man tagit bort trillingnöten i Aladdin-asken.

När jag gick ut från showen torkade jag de sista skrattårarna så det var definitivt inte en dålig kväll! Jag gick också ut med inspirationen att bli lite mer påläst. Läsa mera böcker. Vara förstående. Inte reta upp mig på småsaker utan ta hänsyn och se saker lite längre.


1 kommentar:

  1. Jg sitter hemma med en sovande dotter och funderar varför inte jag kan vara på Ritz nu och se showen. Jo för att gubben tyckte att han måste få fara ut med sin halvbror för det är ju sista helgen JAG har föräldraledighet!

    SvaraRadera