Hälsoåret - utgångsläget


Idag var jag och gjorde fystester till Medimar som ingår i det hälsoprojekt vi har på jobbet. Det ingick kondition- och syreupptagningstest samt styrketester.

Eftersom jag tränar en hel del så fick jag göra det mera avancerade konditionstestet. Jag cyklade på en konditionscykel med en ansiktsmaskapparatur som analyserade min utandningsluft och puls och hejfaderullan. Ett ganska exakt test alltså. Med ökat motstånd jobbade vi upp till 85% av maxpulsen. Maxpuls är då den generella 220 - ålder skulle jag tro.

Det här gick ju finfint! På en skala enligt very poor - poor - Fair - Good - Excellent och Superior så landade jag på den sista. 45,4 VO2 (ml/Kg/min).
Jag fick också göra en kroppsmätning, där fettprocent, vikt och vätskeprocent mättes. Där låg jag på en ganska hög fettprocent, vilket nu inte förvånade mig så stort för jag nog en ganska realistisk bild över min nuvarande kroppsform. Det fanns en skala på grön, organge och rött och jag låg just över gränsen till orange vilket är att det börjar brännas lite. Brännt fläsk! haha!  Vi kan säga att det finns förbättringsmöjligheter där.

Sen del två i testet var styrketester. Vi gick också lite igenom resultaten från vägningen, samt mätte midjemåttet. Det fick grönt iaf! Tummen upp! Däremot var det nu inte sådär hiskeligt långt från orange där heller så jag får vara försiktig.
Styrketestet har jag inte namn på nu - men det var uppbyggd efter  en stor undersökning för arbetsföra människor där man då kommit fram till olika mätvärden.

Statisk styrka i bål: testet gick ut på att hålla en 5 kilos vikt rakt fram med raka armarn. 90 sekunder och det är fullpott. Den kammade jag hem!

Magstyrka mättes i situps. Här var Medimar nog lite extra sträng med bedömningen eftersom utgångstestet var att man fick ha fast fötterna - men i våra tester så ska vi ha fötterna fria och de får inte åka upp i luften. När det händer är testet slut. Här fick jag dåligt resultat. 23 godkända endast och jag stannade på en 2:a på skalan som var från 1 till 5 där 5 då är bäst.

Armstyrka var axelpressar med 5 kilos hantlar. En vikt i gången pressade man upp med bra teknik och ingen kompensation från resten av kroppen. 35 stycken skulle man göra för att få en femma och det klarade jag av relativt lätt.

Knäböj-testet klarade jag 43 stycken och de 10 sista på ren och skärt pannben. Fysioterapeuten som gjorde testet så skrattade gott åt mig när jag kämpade upp ännu en gång. Där fick jag också en femma, vilket var högsta betyg.

Ganska bra utgångsläge - men man kan alltid bli bättre! Jag ska kanske fokusera på att få ner fettprocenten lite- bör helt klart se över kosten lite mera. Och så fick jag rådet att ha tre pass kondition i veckan för att kunna förbättra min kondition ännu mera.

Nästa test borde bli sen i början på hösten.
4 kommentarer:

 1. Åh vad roligt med "riktiga" test! Löpningen som du planerat blir ju perfekta konditionspass. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo! Jättekul! :) Jepp, men diskuterade löpträningen att jag måste börja försiktigt (springa - gå -springa - gå) för att benen ska anpassa sig. Tråkigt - men det är väl bara att sätta igång.

   Radera
 2. Wohoo! Kymppis keikka Jenny! Tester är nog den bästa formen av test! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i Liza! ;)

   Radera