Milano och den italienska maten

Det absolut bästa med italien är maten. Italienarna förstår sig på mat på ett sätt som inte vi här uppe i norr gör. De kan göra enkel mat så gott så man nästan svimmar. Nog om man gillar mat som jag då alltså. Kex-ätare kanske inte fattar, men det är deras förlust.

Vår matupplevelse i Milano började vid hotellfrukosten. Det jag längtat efter sen jag sist var i italien gjorde mig inte besviken. Kaffet. Vi intog vanligt kaffe med skummad varm mjölk till. S-å  g-o-t-t!



Sen måste jag berätta om två riktigt bra matupplevelser vi hade under resan:

Första dagen hittade vi in till en restaurang som enligt servitören var en av Milanos populäraste. Det kanske varje servitör säger om sin restaurang, men vi fick faktiskt stå och köa en stund. Var det värt det? Oh yes. Godaste mozzarellan fick vi äta och servitörerna tog väl hand om oss. Fniss. Restaurangen var inte typisk tursistig och det var ju ännu bättre. Italienarna är ju så underhållande att se på.



Det här var något som sen upprepade sig nästa dag. Mozzarella och tomat och prosecco. Men den här mozzarellan på bilden var godast. Godast punkt.


När första dagen i Milano började ta slut frågade vi i hotellreceptionen efter en rekommenderad restaurang. Mannen bakom disken hade direkt en han kunde rekommendera ringde och bokade bord på en restaurang åt oss. Där åt vi godaste middagen jag ätit på länge, kanske nånsin.
De italienska servitörerna var väldigt bra på att lotsa förvirrade nordbor i menyn och fast vi hade ett beslut när de tog beställningen så hade de mittiallt styrt upp det på ett annat sätt och vi fick in precis det vi ville ha. haha. Det räckte att sitta och säga ja ja typ.
När vi var på restaurangen så blev vi rekommenderade att ta dagens special. En flundra stekt i ugnen i olivolja och oliver bl.a. Det tyckte vi lät intressant så vi beställde in det. Servitören var borta en stund och sen kom han med den råa flundran på ett fat och frågade av oss om vi tyckte den såg ok ut. Vi, en aningen förvånat, godkände den på stört.
Efter en stund kom fisken in och vi dog en smula. Det var flundra, olivolja, oliver och kronärtskocka. Så enkelt men så sabla gott.

Vi började hela middagen traditionsenligt med mozzarella till förrätt...


...och drack ett gott vin till...

..våra servitörer...



...serverar fisken...






Sen avslutade vi det hela på bästa sätt. Jordgubbar med italiensk vaniljglass!



De hade förresten speglar i taket i restaurangen!



Sen gick vi hem till hotellet genom ett fint galleria Vittorio Emanuele och sov gott efter besöket i mathimlen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar