KrakowJa, hur ska jag börja berätta om Krakow. Det har varit en väldigt skön resa, men väldigt intensiv och känslosam på samma gång. Dessutom var jag väldigt förkyld hela resan igenom vilket säkert gjorde att jag tyckte det var lite  väl tungt emellanåt. Med känslosamt menar jag vårt besök till Auschwitz och Birkenau. Men mer om det i ett annat inlägg tror jag.
Jag blir helt lyrisk när jag befinner mig i en vacker europeisk stad med gamla byggnader som hintar om att det finns många historier att berätta. Vi bodde i gamla stan och jag har förstått att det är där man ska bo om man vill ha ut något av turist-krakow. Inom det området fanns de gamla byggnaderna, som de flesta var fint ytrenoverade, och man kunde njuta av vackra kyrkor och ståtliga slott.
Dessutom har de bara mysiga restauranger, caféer och pubar, många nere i mysiga källare där man kan smaka på lite vodka om man vill.
Förutom koncentrationslägret så var vi också och besökte saltgruvan Wieliczka, vilket också hör till en av Krakows turist-måsten. Det var riktigt roligt!
Servitören Adrian rekommenderade lemon vodka. Sen fick vi saltgurkor och kål till förrätt... vårt första och bästa restaurangbesök under resan.

Det enda negativa jag kan säga om Krakow är kanske inte negativt ens.. bara inte min smak. Den polska maten. Sista kvällen vi åt så beställde vi in polska rätter och jag skulle gärna ha sett minen på mig själv när jag fick rätten framför mig:


Rostade revbenspjäll var mera kokta revbenspjäll med saknad av kött. Lägg till polska piroger (dumplings på engelska) som smakade ungefär som klimparna i klimpsoppa. Deg alltså. Inte sexigt när man är hungrig och har höga förväntningar.

2 kommentarer:

 1. Gör man en Krakowresa gör man tydligen ungefär samma saker...liksom du klumpades min mage (milt sagt) vid Auswich o Birkenau, renades vid saltgruvan och tvekade vid matbordet... :) Plus torget (Europas största el minns jag fel?), slottet, de judiska bomdade kvartererna o gamla stan. Men jag var inte lika duktig som dig utan köpte faktiskt ett par träskulpturer... Bra att du haft det bra!

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Jag läste just ditt inlägg och vill tipsa dig och dina läsare om att Unity Line just nu har kampanjerbjudanden på båtresor till Swinoujscie i Polen.

  Gå gärna in på http://www.unityline.se/ och läs om våra paket för 2010.

  Hoppas du hittar något som passar dig!

  Adrian,
  Unity Line

  SvaraRadera