Läran om kosten

Jag berättade ju att vi har ett motionsprojekt på jobbet det här året och idag efter jobbet fick vi gå på en föreläsning om kost. Det är alltid intressant tycker jag och dagens föreläsning var helt super. Det har nog bott en liten pyttefnaskig hälso-aktivist i mig ett bra tag, men nu har den börjat växa känner jag.

Johan, som jobbar som personlig tränare på ett av Ålands gym, höll föreläsningen och han började helt enkelt från början. Vad är kolhydrater, proteiner och fett? Och därifrån svävade det ut på en hel del funderingar kring GI, olika fetter, vitaminer och hur allt avgör hur vår kropp mår.

Det viktigaste budskapet han hade var i allafall att man ska utgå från sig själv och jämföra allt man stoppar i sig med sin egen kropp: "Är det här bra för mig?" Det tyckte jag var ett sunt tänkande.

Förstås dök ju frågan upp: Vin eller öl? :)
Svaret blev förstås att man ska inta båda så lite som möjligt och inte i så stora mängder, men ska man ta kan man lika gärna njuta i fulla drag. Tolka det då... :P
Johan sa att de är båda kaloririka, men vinet innehåller ju en hel del fina saker som flavonoider och stuff... men att vin också innehåller en jädrans massa miljögifter pga druvorna, så där tappar vinet lite poäng. Ölet innehåller inga miljögifter. :) Eller ekologiskt vin förstås.
(Det där var en väldigt fin förenkling från min sida givetvis..)

Förbud tyckte Johan också var helt fel, för hjärnan raderar ut ordet "inte" direkt. Man ska tänka att jag ska istället för att tänka jag ska inte. Jag tolkar det som att i stället för att tänka "Jag ska INTE äta godis" så ska man tänka "Jag ska hålla mig till nyttiga snacks istället" . Enkelt, visst?
Förbud gör ingen lycklig, istället ska man fokusera på vilka val man gör.
Väljer man att ta ett wienerbröd istället för en banan, eller pommes frites istället för kokt potatis så gör man, men då ska man inte gnälla sen heller.



Frågan är om sanden höjer eller sänker GL-värdet på melon-mellanmålet..?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar